Η ποικιλία σκληρού σίτου 'Λήμνος' είναι μια από τις πιο παλιές και ξακουστές ποικιλίες, γνωστή για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της με αναφορές σε όλα σχεδόν τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά συγγράμματα ενώ έχει μνημονευτεί ακόμη και από τον Αριστοτέλη.
Παρ' όλα αυτά τις τελευταίες δεκαετίες η καλλιέργειά του σταμάτησε καθολικά στους αγρούς του νησιού.
Το 2012 ο Χρήστος Σαλαμουσάς προμηθεύτηκε μια μικρή ποσότητα σπόρου από το Ινστιτούτο Σιτηρών με σκοπό να την αναβιώσει και πλέον είμαστε σε θέση να καλλιεργούμε το σιτάρι 'Λήμνος' σε ιδιόκτητα κτήματα αλλά και σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας, έχοντας διαθέσιμο μετά την άλεση ένα άριστης ποιότητας μονοποικιλιακό, κίτρινο αλεύρι πιτυρούχο 100% ολικής άλεσης σε παραδοσιακό Πετρόμυλο!
Οφέλη ολικής άλεσης σε Πετρόμυλο
Πριν την μηχανοποίηση στον τομέα της παραγωγής αλεύρων, η άλεση των σιτηρών γινόταν με απλές, παραδοσιακές τεχνικές. Η πιο λειτουργική και διαδεδομένη ήταν η άλεση σε ένα ζευγάρι πετρών με την βοήθεια του ανέμου που έδινε την κίνηση (Ανεμόμυλος). Η μέθοδος μπορεί πλέον να θεωρείται ξεπερασμένη και ασύμφορη, όμως χρησιμοποιείται ακόμη, καθώς προσφέρει σημαντικά οφέλη στο τελικό προϊόν:
Αλέθεται το 100% του σπόρου του σιτηρού (φύτρο, ενδόσπερμα, περίβλημα)
Το αλεύρι δεν υπερθερμαίνεται με αποτέλεσμα να μην "καίγονται" πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Ομοιογένεια προϊόντος. Το παραγόμενο αλεύρι ολικής είναι πιο εύκολο στην διαχείριση καθώς έχει ομοιογενή κοκκομετρία, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους άλεσης κατά τις οποίες το πίτυρο (περίβλημα) δεν διασπάται και παραμένει χοντροκομμένο.
Το φύτρο παραμένει στο προϊόν κατά την άλεση καθώςέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το ενδόσπερμα & το περίβλημα, σε αντίθεση με τις μοντέρνες μεθόδους οι οποίες το αφαιρούν αφού μειώνει την διάρκεια ζωής του προϊόντος λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπαρές ουσίες.
Σύγχρονες μελέτες έχουν αναδείξει τα άλευρα ολικής σε νέα τάση, ιδίως για αυτούς που αναζητούν μια υγιεινή διατροφήαφού προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βελτιώνουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με άλευρα τύπου 70%, για όλες τις χρήσεις και τα κοσκινισμένα κίτρινα αφού περιέχουν περισσότερες βιταμίνες & φυτικές ίνες (λόγω του φλοιού - πιτύρου).
Το κίτρινο αλεύρι Ολικής Πετρομύλου μας είναι ιδανικό για:
Μαύρο ψωμί ολικής
Σπιτικά ζυμαρικά (χυλοπίτες, φλωμάρια)
Χωριάτικο φύλλο
Ζύμη πίτσας
Κριτσίνια
Παξιμάδια
Ακόμη μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε πρόσμιξη με άλευρα τύπου 70% ή κίτρινα για όλες τις παρασκευές σας ή να πειραματιστείτε δημιουργώντας τις δικές σας συνταγές!
◈ Φυλάσσεται σε ξηρό και δροσερό μέρος ◈ Διατηρησιμότητα: 5 μήνες