Aναβίωση ποικιλιών Η Λήμνος φημίζεται για την παραγωγή τοπικών προϊόντων όπως κρασί, μέλι, γαλακτοκομικά, άλευρα, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα, όσπρια, αλίπαστα κ.α., ενώ κατα τους παλαιότερους χρόνους αποτελέσε τον ''σιτοβολώνα του Αιγαίου'', αφού η τοπική παραγωγή σε σκληρό σιτάρι και όσπρια κάλυπτε, εκτός από την τοπική ζήτηση, τις ανάγκες της Κωνσταντινούπολης της Αττικής και νησιών όπως η Χίος, η Μυτιλήνη και η Κρήτη. Από τις αρχές της δεκαετίας του 70' και έπειτα οι γεωργοί στράφηκαν σε βελτιωμένες και πιο αποδοτικές ποικιλίες, με αποτέλεσμα οι τοπικές να καλλιεργούνται σε πολύ μικρή κλίμακα ή να εγκαταλειφθούν εντελώς. Ο Χρήστος Σαλαμουσάς, όντας ένας άνθρωπος που δραστηριοποιείτο στην παραγωγή και εμπορία σιτηρών, είχε ως όραμα την αναβίωση των τοπικών παραδοσιακών ποικιλίων οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία αλλά και στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. |
Το 2007 μπήκε στην δύσκολη διαδικασία συλλογής των σπόρων. Ο Άφκος βρέθηκε σε ένα παλιό καλύβι κοντά στην αρχαία Ηφαιστεία, το Μαυραγάνι είχε διασωθεί στον Άγιο Όρος στην Μονή Κουτλουμουσίου, ενώ η ποικιλία 'Λήμνος' ήταν διαθέσιμη από το Ινστιτούτο Σιτηρών του ΕΘΙΑΓΕ.
Ακολούθησε η ανάλυση των σπόρων και η έρευνα για τις κατάλληλες μεθόδους καλλιέργειας με σκοπό τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού μέχρι το στάδιο της σταθεροποίησης της παραγωγής που θα έδινε την κατάλληλη βάση και δυνατότητα στα προϊόντα να βγούν με συνέπεια στην αγορά. Στις διαδικασίες αυτές η επιχείρηση είχε την στήριξη του Τμήματος Τροφίμων & Διατροφής του Παν. Αιγαίου, του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Θράκης και του Γεωπονικού του Αριστοτελείου, τα οποία παρείχαν την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία πάνω σε θέματα ανάλυσης των σπόρων, καθορισμού των κατάλληλων καλλιεργητικών πρακτικών αλλά και σε θέματα marketing.
Από το 2012 και έπειτα τα προϊόντα βγήκαν δειλά στην αγορά σε συσκευασίες των 10kg, ενώ το 2017 οι γιοί του Χρήστου, Παναγιώτης & Στέργιος προχώρησαν στην τυποποίηση των προϊόντων σε συσκευασίες λιανικής κινώντας παράλληλα τις διαδικασίες για την εκτεταμένη προώθηση και τοποθέτηση των προϊόντων στην Ελληνική αγορά.
Tα προϊόντα της SALAMOUSAS AGRIFOOD ανάγονται σε παραδοσιακά προστιθέμενης αξίας, προερχόμενα 100% από τοπικές, παραδοσιακές αναβιωμένες ποικιλίες και τοποθετούνται σε delicatessen και παντοπωλεία που σέβονται τον Έλληνα παραγωγό και τα προϊόντα του.
Ακολούθησε η ανάλυση των σπόρων και η έρευνα για τις κατάλληλες μεθόδους καλλιέργειας με σκοπό τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού μέχρι το στάδιο της σταθεροποίησης της παραγωγής που θα έδινε την κατάλληλη βάση και δυνατότητα στα προϊόντα να βγούν με συνέπεια στην αγορά. Στις διαδικασίες αυτές η επιχείρηση είχε την στήριξη του Τμήματος Τροφίμων & Διατροφής του Παν. Αιγαίου, του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Θράκης και του Γεωπονικού του Αριστοτελείου, τα οποία παρείχαν την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία πάνω σε θέματα ανάλυσης των σπόρων, καθορισμού των κατάλληλων καλλιεργητικών πρακτικών αλλά και σε θέματα marketing.
Από το 2012 και έπειτα τα προϊόντα βγήκαν δειλά στην αγορά σε συσκευασίες των 10kg, ενώ το 2017 οι γιοί του Χρήστου, Παναγιώτης & Στέργιος προχώρησαν στην τυποποίηση των προϊόντων σε συσκευασίες λιανικής κινώντας παράλληλα τις διαδικασίες για την εκτεταμένη προώθηση και τοποθέτηση των προϊόντων στην Ελληνική αγορά.
Tα προϊόντα της SALAMOUSAS AGRIFOOD ανάγονται σε παραδοσιακά προστιθέμενης αξίας, προερχόμενα 100% από τοπικές, παραδοσιακές αναβιωμένες ποικιλίες και τοποθετούνται σε delicatessen και παντοπωλεία που σέβονται τον Έλληνα παραγωγό και τα προϊόντα του.
Καλλιέργεια
Το φθινόπωρο είναι μια σημαντική εποχή για εμάς και τους συνεργάτες μας. Από την καλοκαιρινή ανάπαυση περνάμε στο όργωμα και την σπορά. Τα μηχανήματα βγαίνουν στον κάμπο, η γή ξυπνάει και αρχίζει να προσφέρει στον άνθρωπο τα τόσο σημαντικά συστατικά της. Εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των καλλιεργειών τόσο στα ιδιόκτητα κτήματά μας όσο και σε εκείνα των συμβολαιακών παραγωγών μας υπό την επίβλεψη του γεωπόνου μας έχουμε στόχο την παραγωγή προϊόντων με συγκεκριμένα, υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. |
Σποροδιαλογή
Μετά την καλοκαιρινή συγκομιδή περνάμε στην διαδικασία της σποροδιαλογής για να απομακρύνουμε τυχόν ξένες ύλες που έχουν περιέλθει κατά τον αλωνισμό. Πιο συγκεκριμένα, τα σιτάρια περνούν από το σιτοκαθαριστήριό μας όπου ο καρπός διαχωρίζεται ανά βαθμό μεστότητας. Οι μεστοί καρποί συνεχίζουν στον μύλο για άλεση, ενώ οι άμεστοι, τα σπαστά, τα φλύδια και λοιπές φυτικές ύλες προορίζονται για ζωοτροφή. Ο Άφκος περνάει και αυτός από το σιτοκαθαριστήριο και ακολουθεί η διαδικασία της φυσικής ξήρανσης και της αποφλοίωσης. Το ασπρομύτικο φασόλι σποροδιαλέγεται επίσης και στην συνέχεια περνάει από μηχανήματα διαλογής βάση χρώματος και ειδικού βάρους για την απομάκρυνση ξένων σπόρων και πετρών που τυχόν έχουν εισχωρήσει στην συγκομιδή λόγω του ξεριζώματος των φυτών. Συσκευασία Αφού οι καρποί περάσουν όλα τα απαραίτητα στάδια καθαρισμού καταλήγουν στην τυποποίηση όπου έχουμε και την διαμόρφωση του τελικού προϊόντος. Για την συσκευασία χρησιμοποιούμε πιστοποιημένους περιέκτες (σακουλάκια) οι οποίοι διατηρούν τα φυσικά συστατικά των καρπών, ενώ οι μακέτες είναι σχεδιασμένες για να τονίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων μας, αλλά και τον τόπο προέλευσής τους. |