• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
    • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
    • ΑΞΙΕΣ & ΣΤΟΧΟΙ
    • ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
    • ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
    • ΒΡΑΒΕΙΑ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
    • Blog
  • ΠΡΟΪΟΝΤΑ
    • ΑΛΕΥΡΑ >
      • ΚΙΤΡΙΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ"
      • ΚΙΤΡΙΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ" ΟΛΙΚΗΣ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΥ
      • ΚΡΙΘΑΡΕΝΙΟ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΥ
    • ΟΣΠΡΙΑ >
      • ΑΦΚΟΣ (ΦΑΒΑ ΛΗΜΝΟΥ)
      • ΡΕΒΥΘΙΑ "ΠΑΝΑΓΙΑΣ"
      • ΦΑΣΟΛΙ ΑΣΠΡΟΜΥΤΙΚΟ
      • ΦΑΚΗ ΨΙΛΗ
    • ΣΙΤΗΡΑ >
      • ΣΙΤΑΡΙ ΑΠΟΦ/ΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ"
      • ΠΛΙΓΟΥΡΙ
    • B2B ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
  • ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΑΡΤΟ-ΠΟΙΗΜΑΤΑ
  • ΛΗΜΝΟΣ



Μακαρόνια με Φακοκιμά (Grecian Taste, www.greciantaste.com)

Μια από τις αγαπημένες μακαρονάδες παγκοσμίως είναι η bolognese!
Πως θα σας φαινόταν όμως αν σας παρουσιάζαμε μια υγιεινή, νηστίσιμη, vegan εκδοχή αυτού του πιάτου;
Έχοντας λοιπόν ένα εξαιρετικό προϊόν που καλλιεργούμε στο νησί όπως η φακή, πλούσια σε σίδηρο και πρωτεΐνη επιλέγουμε να φτιάξουμε "φακοκιμά" και να συνοδέψουμε τα ζυμαρικά μας, αντικαθιστώντας τον κλασσικό κιμά.

Η υφή και η γεύση των οσπρίων δίνει άλλο τόνο από αυτόν του κλασσικού κιμά, ταιριάζει ακόμα περισσότερο με τα μπαχαρικά και προσφέρει ένα πιο ελαφρύ πιάτο σίγουρα.
Υλικά:

- 250γρ φακή ψιλή Λήμνου
- 500ml νερό
- 100ml χυμό ντομάτας
- 1 πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 4κσ ελαιόλαδο
- 1κσ καπνιστή πάπρικα
- 1κσ κύμινο
- 1κσ αλάτι
- 1κγ πιπέρι κόκκινο
- 1 φύλλο δάφνης
Εκτέλεση:

- Βράζω την φακή σε κατσαρόλα με νερό για 25' & στραγγίζω

- Ετοιμάζω βαθύ τηγάνι, σε δυνατή φωτιά.

- Προσθέτω το ελαιόλαδο, κρεμμύδι, πιπεριά, σκόρδο, μαϊντανό &
 σωτάρω για 3'.

- Προσθέτω τη φακή & τα μπαχαρικά. Ανακατεύω, σωτάρω για 3'. Προσθέτω, το χυμό ντομάτας & ανακατεύω.

- Κλείνω το καπάκι και σιγοβράζω για 10'.
Picture
Με τον φακοκιμά μπορούμε να συνοδεύσουμε τα ζυμαρικά μας, να φτιάξουμε μουσακά ή παστίτσιο, πίτες κλπ. Απλά, νόστιμα & υγιεινά!

Σαλάτα με Ασπρομύτικο Φασόλι Λήμνου (Grecian Taste, www.greciantaste.com)

Είναι ίσως το πιο τρυφερό φασόλι που έχετε δοκιμάσει. Δε χρειάζεται μούλιασμα. Βράζει το πολύ σε 45΄ και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε συνταγή. Προτείνουμε μια άκρως καλοκαιρινή και δροσιστική σαλάτα, ένα πλήρες βίγκαν γεύμα, που σίγουρα θα απολαμβάνετε όλο το καλοκαίρι, με λίγα υλικά και με ένα minimal απλό dresing με την βοήθεια της goji spirit σάλτσας με goji berry, τσάι του βουνού και γλυκάνισο που ταιριάζει άψογα και ενώνει όλα τα υλικά σε γεύσεις.
​Υλικά για 2 άτομα

- 250g ασπρομύτικο φασόλι Λήμνου
- 200g ρόκα
- 2 πιπεριές φλωρίνης , σε κυβάκια
- 1 αγγούρι, τριμμένο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- μαύρες ελιές (προαιρετικά)

για το dressing
- 50 ml σάλτσα goji berry, τσάι και γλυκάνικο Goji Spirit
- 1/2 λεμόνι, χυμός
- 1 κγλ αλάτι
- 1 κγλ τζίντζερ, τριμμένο ή σκόνη
Εκτέλεση


1. Βράζω τα φασόλια σε νερό με λίγο αλάτι για 40 λεπτά.

2. Προσθέτω όλα τα υλικά. Ανακατεύω με αυγοδάρτη.

3. Προσθέτω όλα τα υλικά σε μπολ. Περιχύνω με το ντρέσινγκ.

(ναί, τόσο απλά!)
Picture

Χούμους από Άφκο με αρνίσια κεφτεδάκια (Αγάπη Μαργετίδη, In2Life.gr | Φωτό; Μόνικα Κρητικού, monikakritikou.com)

Η Αγάπη αναπολεί το περσινό ταξίδι στη Λήμνο και μας φιλεύει πικάντικα αρνίσια κεφτεδάκια με χούμους από την ντόπια φάβα.
Υλικά για 4 άτομα

Αλατοπίπερο, ελαιόλαδο θα χρειαστούμε και στις 3 παρασκευές μας. 

Για τα κεφτεδάκια (20 τμχ)
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- 50γρ. κουκουναρόσπορος
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 500γρ. αρνίσιο κιμά
- 1 αυγό
- Ξύσμα 1 λεμονιού
- 1 κ.γλ. κύμινο
- 1/2 κ.γλ. ginger
- 1/4 κ.γλ. σκόνη chili ή μπούκοβο
- 1 χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο

Για το Χούμους:
- 250γρ. Άφκος Salamousas
- 1 ολόκληρο κρεμμύδι
- 1 κ.σ. ταχίνι Λήμνου
- 1 σκ. σκόρδο
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1 κ.γλ. κύμινο

Για το πικάντικο γιαούρτι:
- 1 κύπελλο γιαούρτι
- Καυτερή σάλτσα (
Tabasco ή Sriracha) ή
- Καυτερή σκόνη (chili ή πιπέρι καγιέν)
​- Αράβικες πίτες

Picture
Picture
Εκτέλεση:

​Κεφτεδάκια: Μουλιάζουμε σε λίγο νερό 2 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού χωρίς κόρα. Καβουρδίζουμε ελαφρά 50 γρ. κουκουναρόσπορους και τους αφήνουμε να κρυώσουν.  Παίρνουμε από αυτούς μία μικρή χούφτα (τους υπόλοιπους θα τους χρησιμοποιήσουμε στο σερβίρισμα), τους βάζουμε στο multi και το γυρνάμε 2-3 γύρους με διακεκομμένες κινήσεις ούτως ώστε οι κουκουναρόσποροι να σπάσουν σε μικρά κομματάκια, χωρίς όμως να πολτοποιηθούν.  Τους αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ στο οποίο θα πλάσουμε τα κεφτεδάκια και στη θέση τους στο multi πολτοποιούμε 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι και 1 σκ. σκόρδου. ​Αδειάζουμε στο μπολ και προσθέτουμε 500 γρ. αρνίσιο κιμά, ​​το μαλακωμένο ψωμί αφού το στύψουμε καλά, 1 αυγό, αλατοπίπερο, λεπτοτριμμένο ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι, 1 κ.γλ. τριμμένο κύμινο, ½ κ.γλ. σκόνη ginger, ¼ κ.γλ. σκόνη chili ή μπούκοβο  και μία μεγάλη χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο. ​
Picture
Ζυμώνουμε το μείγμα για αρκετή ώρα μέχρι να ομογενοποιηθεί, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου για να σφίξει.  Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο.

Χούμους φάβας: Βράζουμε 250 γρ. φάβα με 1 ολόκληρο κρεμμύδι, τη στραγγίζουμε  και την πολτοποιούμε στο blender ή το multi με 1-2 φύλλα από το κρεμμύδι με το οποίο έβρασε (πετάμε το υπόλοιπο), 1 γεμάτη κ.σ. ταχίνι, 1 σκ. σκόρδου, αλατοπίπερο, λίγο ελαιόλαδο, τον χυμό από ½ λεμόνι και 1 κ.γλ. κύμινο. Την βάζουμε σε ένα μπολ και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο και μπούκοβο.

Πικάντικο γιαούρτι: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε γιαούρτι με λίγο αλάτι, ελαιόλαδο, την καυτερή σάλτσα ή καυτερή σκόνη μας και γαρνίρουμε με καβουρδισμένους κουκουναρόσπορους.

Σερβίρισμα:

Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με το χούμους και το γιαούρτι, αραβικές πίτες, φέτες λεμονιού και φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου.  Συνοδεύουμε με δροσερό αριάνι ή κεφίρ ή ξινόγαλο.  

​
Tips
  • Λέγοντας μικρά κεφτεδάκια εννοώ  να γίνονται δύο μπουκιές, ούτε μικρότερα, ούτε μεγαλύτερα.  Αυτό είναι το προσωπικό μου γούστο και η ποσότητα των 500 γρ. κιμά δίνει περίπου 20 κεφτεδάκια αυτού του μεγέθους. Μαζί με τα συνοδευτικά χορταίνουν και με το παραπάνω 4 άτομα.
  • Τα αρνίσια κεφτεδάκια αρέσουν ακόμα και σε όσους δεν αγαπούν πολύ το αρνί.  Παρόλα αυτά, μπορείτε να αναμίξετε τον αρνίσιο κιμά με μοσχαρίσιο σε αναλογία 50:50 ή 25:75 αντίστοιχα, γνωρίζοντας πως όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του αρνίσιου κιμά, τόσο πιο αφράτο και νόστιμο θα είναι το αποτέλεσμα.
  • Το τριμμένο κρεμμύδι στο multi είναι η καλύτερη μέθοδος για τους κεφτέδες, γιατί το υγρό του μας χρειάζεται για αφράτο αποτέλεσμα, αλλά και τέλεια ομοιογενές μείγμα χωρίς κομματάκια κρεμμυδιού και σκόρδου.
  • Αν σας βρίσκεται καλαμποκάλευρο, ανακατέψτε λίγο με το αλεύρι και αλευρώστε με αυτό το μίγμα τους κεφτέδες.  Θα γίνουν ακόμα πιο τραγανοί και λαχταριστοί.​

Ιταλική focaccia με Δεντρολίβανο (Έρη Σταύρου, CookBlog.gr)

Χρησιμοποιώντας μια αυθεντική Λημνιακή πρώτη ύλη, ταξιδεύουμε στην Ιταλία και ετοιμάζουμε Focaccia με αλάτι & δεντρολίβανο. 
Υλικά για ένα τεμάχιο (4 άτομα):
​
1 φλ νερό εμφιαλωμένο
1 + 1/2 φλ κίτρινο αλεύρι Σαλαμουσάς
1/2 κ.γ μαγιά

Σε μπολ ανακατεύουμε τα 3 πρώτα υλικά χρησιμοποιώντας μία μαρίζ και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μεμβράνη για 6-8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.. Μπορούμε να το κάνουμε από το προηγούμενο γλιτώνοντας χρόνο!


​1/2 φλ νερό εμφιαλωμένο
1/2 κ.γ μαγιά
1/3 φλ ελαιόλαδο
2 + 1/2 φλ κίτρινο αλεύρι Σαλαμουσάς
1 κ.γ αλάτι
Αλάτι χοντρό
Δεντρολίβανο

Χρόνος πρετοιμασίας: 9-11 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 12-15 λεπτά


Εκτέλεση:

​Μετά τις 8 ώρες ανακατεύουμε τα πάνω υλικά με το μείγμα που φτιάξαμε. Η ζύμη θα είναι κολλώδης έτσι, ζυμώνουμε 6-7 λεπτά και αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη για 1 ώρα . Μετά την μία ώρα ανοίγουμε την ζύμη με τα χέρια μας σε λαδωμένη επιφάνεια, την διπλώνουμε σε φάκελο και την αφήνουμε άλλη μια ώρα σκεπασμένη. Μετά την 1 ώρα πιέζουμε την ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα και την βάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί για 1 ώρα σκεπασμένη με μεμβράνη! Παράλληλα ανοίγουμε στο μέγιστο τον φούρνο στις αντιστάσεις για 1 ώρα ωστε προθερμανθεί.. 
Picture
Μετά την 1 ώρα λαδώνουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια και πατάμε με τα χέρια για να κάνει αρκετές λακούβες. Ρίχνουμε χοντρό αλάτι κ ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει και μετά ρίχνουμε το δεντρολίβανο.!

​Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμί σας με την αφράτη focaccia που μόλις φτιάξατε ή ακόμη να την φτιάξετε για πρωινό και δεκατιανό. Καλή σας απόλαυση!

Άφκος ο καλομαγειρεμένος (Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Taste Lemnos)
Οι σωστές αναλογίες σε νερό και τρόπο μαγειρέματος θα μας δώσουν το πιο καλοφτιαγμένο αφκο Λήμνου με τη ξεχωριστή του γεύση.
 
Υλικά για 6 άτομα
​

500γρ Άφκος Σαλαμουσάς
1300γρ νερό
1 μέτριο κρεμμύδι
5 κ.σ ελαιόλαδο
Αλάτι & Πιπέρι
Αλίπαστο Λήμνου και ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Xρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα
Picture
Εκτέλεση:

​Βάζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τον άφκο Λήμνου. Ανάβουμε μέτρια φωτιά. Απομακρύνουμε τυχόν φλοιούς και αφρό που εμφανίζονται πριν τον βρασμό (ξάφρισμα). Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστό, προσθέτουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και σκεπάζουμε. Μαγειρεύουμε για περίπου 35’ με 40’ μέχρι να πιεί όλο το νερό και μαλακώσουν οι κόκκοι. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το λάδι και το αφήνουμε να ηρεμήσει για 10 λεπτά. Πολτοποιούμε ελαφρώς με ένα μπλέντερ χειρός ή μύλο λαχανικών αν θέλουμε. ​
​
​Σερβίρουμε σε πιάτα με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κερμμύδι και κομμάτια από αλίπαστο Λήμνου. Καλή σας απόλαυση!

Ρεβίθια παντρεμένα με ρύζι και κόκκινη σάλτσα (Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Τaste Lemnos)
Μια συνταγή της γιαγιάς για ένα πιο ενδιαφέρον τρόπο να φάμε τα ρεβίθια
 
Υλικά για 6 άτομα

500γρ ρεβίθι Λήμνου Salamoussa
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 καρότο κομμένο κυβάκια
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
500γρ ρύζι καρολίνα

Χρόνος προετοιμασίας: 6-12 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος: 1,5 ώρα
Picture
Εκτέλεση:

Μουσκεύουμε σε χλιαρό νερό τα ρεβίθια για ένα βράδυ. Βράζουμε τα ρεβίθια σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά και ξαφρίζουμε στην αρχή αν χρειαστεί. Στη συνέχεια τσιγαρίζουμε κρεμμύδι, σκόρδο και καρότο με 6 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα ρεβίθια και ανακατεύουμε. Αραιώνουμε το πελτέ σε χλιαρό νερό και το προσθέτουμε μέχρι σκεπαστούν 4 δάχτυλα πάνω από ρεβίθια. Αλατοπιπερόνουμε και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180.  Προσθέτουμε το ρύζι στα ρεβίθια και σβήνουμε τη φωτιά. Αδειάζουμε το φαγητό μας σε ένα ταψί 38εκ. και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να βράσει το ρύζι και χυλώσει το φαγητό μας.

​Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.  Καλή σας απόλαυση!


Σαλάτα με ασπρομύτικα φασόλια & φρέσκα λαχανικά (Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Τaste Lemnos)

Υλικά για 4 μερίδες
 
500γρ ασπρομυτικο Salamoussa
450γρ ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής (κρεμμύδι, τομάτα, πιπεριές, αγγούρι, καρότο)
150 ml ελαιόλαδο
50 ml χυμό λεμόνι
1 κ.σ. μουσταρδα
Αλάτι & Πιπέρι

Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Picture
Eκτέλεση:

Βράζουμε τα ασπρομύτικα φασόλια σε αλατισμένο νερό για περίπου 30 λεπτά, να κρατάνε ελαφρώς. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Αφού έχουμε ψιλοκόψει τα λαχανικά της επιλογής μας, σε ένα βάζο ρίχνουμε τα υλικά σάλτσας, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, μουστάρδα και αλάτι-πιπέρι. Ομογενοποιούμε τη σάλτσα και την ανακατεύουμε με τα λαχανικά. Στη συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά τα χλιαρά φασολάκια και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι το γεύμα μας. Διατηρείται και στο ψυγείο για 24 ώρες.

​Σερβίρετε και προσθέστε επιπλέον λεμόνι και αλατοπίπερο κατά βούληση. Καλή σας απόλαυση!


Koυκιά Γιαχνί


Υλικά για 6 άτομα

500γρ. κουκιά
1/2 φλ. λάδι
1 κ.σ. πελτέ
1 κ.γ. ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλ. ζωμό λαχανικών
αλάτι
πιπέρι

Χρόνος πρετοιμασίας: 6-12 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Picture
Εκτέλεση:
​

Αφήνουμε από το βράδυ τα 500 γρ. κουκιά στο νερό να μαλακώσουν. Ξεπλένουμε τα κουκιά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν με μπόλικο νερό για 15'. Στραγγίζουμε τα κουκιά και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό φλ. λάδι και τσιγαρίζουμε το 1 ψιλοκομ
μένο  κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα κουκιά, την 1 κ.σ. πελτέ διαλυμένο στα 2 φλ. ζωμό λαχανικών, τις 2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, τη 1 κ.γ. ζάχαρη, το πιπέρι και τα 2 φύλλα δάφνης. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε μετρια φωτιά μέχρι να γίνουν τα κουκιά (45 λεπτά περίπου). 

​Λίγο πριν σβήσουμε την φωτιά ρίχνουμε το αλάτι. Καλή σας απόλαυση!


Σαλάτα με βάση το σιτάρι


Υλικά για 4 μερίδες 

500γρ σιτάρι
250γρ αρακά
1 ματσάκι ρόκα
4 φύλλα φρέσκ κρεμμύδι
4 λιαστές ντομάτες
3 φέτες καπνιστή γαλοπούλα
βαλσάμικο
ελαιόλαδο
πιπέρι
αλάτι
​
Xρόνος πρετοιμασίας: 6-12 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Picture
Εκτέλεση:
​

Bάζουμε αποβραδίς τα 500 γρ. σιτάρι σε ένα μπωλ με νερό να μουλιάσει. Το πρωί στραγγίζουμε το νερό και βάζουμε το σιταρι στην κατσαρόλα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 20’ περίπου. Έπειτα το βάζουμε για λίγο στοψυγείο. Στο ήδη ζεστό κατσαρολάκι βάζουμε τα 250 γρ. αρακά για λιγότερο από 15’. Όσο βράζει ο αρακάς ψικόβουμε το ήδη καθαρισμένο ματσάκι ρόκα και τα 4 φυλλα φρέσκο κρεμμυδάκι. Βγάζουμε το σιτάρι από το ψυγείο και προσθέτουμε τον αρακά, την ρόκα και το κρεμμύδι. Κόβουμε τις 4 λιαστές ντομάτες σε μικρότερα κομμάτια και τις 3 φέτες καπνιστή γαλοπουλα σε κύβους. Χτυπαμε λίγο βαλσάμικο, ελαιόλαδο και πιπέρι ως σάλτσα.

​Προσθάτουμε αλάτι κατά βούληση. Καλή σας απόλαυση!


Παραδοσιακό Λημνιό ψωμί με κίτρινο αλεύρι από σκληρό σιτάρι ''Λήμνος''


Υλικά
​

1 κιλό αλεύρι Λήμνου
2 κουτ.γλυκού αλάτι
1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
600γρ.χλιαρό νερό
προζύμι ή 1,5 φακελάκι ξηρή μαγιά

Χρόνος ετοιμασίας: 2 ώρες

Picture
Εκτέλεση με προζύμι:

Σε λεκάνη η στο μίξερ βάλτε το προζύμι, λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό. Αφήστε να για μισή ώρα. Στην συνέχεια προσθέστε αλεύρι (έχοντας ρίξει μέσα την ζάχαρη και το αλάτι) και νερό σταδιακά μέχρι να έχετε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη. Σε ταψί που θέλετε η φόρμα βάλτε λαδόκολλα και μορφοποιήστε το ψωμί σας. Χαράζετε να βοηθήσετε στο φούσκωμα και βρέχετε την επιφάνεια με χλιαρό νερό. Πασπαλίζετε με σουσάμι και αφήνετε να φουσκώσει. 
Όταν φουσκώσει το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

Εκτέλεση με μαγιά:

Ρίξτε όλα τα στερεά υλικά στο σκεύος που θα αναμίξετε και ζυμώστε ρίχνοντας το νερό σταδιακά. Συνεχίστε με το φούσκωμα και το ψήσιμο όπως και στην διαδικασία με το προζύμι.

*tip: Φροντίστε το προζύμι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν το φτιάξετε χειμώνα ξεκινήστε από το βράδυ. Καλοκαίρι πρωί πρωί.Τέλος υπάρχει και ο φούρνος στους 40 βαθμούς που θα σας δώσει τέλειο φούσκωμα.

Συνταγή για προζύμι:

Υλικά:

2 φλιτζάνια αλεύρι
χλιαρό νερό
λίγο αλάτι
Eκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι.. Ρίχνουμε το νερό ώσπου να γίνει ένας πολύ πηχτός χυλός. Το σκεπάζουμε και το διατηρούμε σε ζεστό μέρος. Την επόμενη μέρα ρίχνουμε λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό και ανακατεύουμε πάλι.. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια με δυο μέρες ώσπου να φουσκώσει και  να έχει μια ελαφρώς ξινή μυρωδιά.
  • Το προζύμι δεν είναι δύσκολο να πετύχει, αλλά δεν είναι και απλό.
  • Θέλει να το διατηρήσουμε σε ζεστό μέρος ώσπου να κάνει τις φουσκάλες και να φουσκώσει.

Το ψωμί που θα φτιάξουμε με προζύμι, σίγουρα θα έχει την απόλυτη χωριάτικη γεύση.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Picture

   ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ
Πρωτογενής τομέας - Εμπόριο

Salamousas Agrifood - Τομέας Αγροδιατροφής
Άλευρα, Όσπρια, Σιτηρά - Αναβίωση τοπικών ποικιλιών

Εμπορικό σήμα:
LEMNIAN REBORN SEEDS
ΛΗΜΝΙΑΚΟΙ ΑΝΑΒΙΩΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ

​
Μούδρος, Λήμνος,
​814 01

τηλ. & fax: 2254 071 404
κιν.: 697 716 4935 - 697 936 8812

agrifood@salamousas.gr
​

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

    eγγραφειτε

ΟΚ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
    • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
    • ΑΞΙΕΣ & ΣΤΟΧΟΙ
    • ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
    • ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
    • ΒΡΑΒΕΙΑ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
    • Blog
  • ΠΡΟΪΟΝΤΑ
    • ΑΛΕΥΡΑ >
      • ΚΙΤΡΙΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ"
      • ΚΙΤΡΙΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ" ΟΛΙΚΗΣ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΥ
      • ΚΡΙΘΑΡΕΝΙΟ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΥ
    • ΟΣΠΡΙΑ >
      • ΑΦΚΟΣ (ΦΑΒΑ ΛΗΜΝΟΥ)
      • ΡΕΒΥΘΙΑ "ΠΑΝΑΓΙΑΣ"
      • ΦΑΣΟΛΙ ΑΣΠΡΟΜΥΤΙΚΟ
      • ΦΑΚΗ ΨΙΛΗ
    • ΣΙΤΗΡΑ >
      • ΣΙΤΑΡΙ ΑΠΟΦ/ΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ"
      • ΠΛΙΓΟΥΡΙ
    • B2B ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
  • ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΑΡΤΟ-ΠΟΙΗΜΑΤΑ
  • ΛΗΜΝΟΣ