Σιτάρι 'Μαυραγάνι' |
|
|
Πρόκειται για μια από τις πιο περιζήτητες και δυσεύρετες ποικιλίες σκληρού σίτου πανελλαδικά, και είναι τιμή για εμάς που έχουμε την δυνατότητα να τον καλλιεργούμε.
Η ιστορία του ξεκινάει από το 1930, όταν κάποιοι Ιταλοί αρχαιολόγοι που δούλευαν σε ανασκαφές το έφεραν μαζί του στο νησί. Πρόκειται για την Senatore Cappelli, μια ποικιλία σκληρού σίτου που καλλιεργούνταν στην Σικελία και είχε τις ρίζες του στην Τυνησία. |
Πριν από μερικά χρόνια ο Χρήστος Σαλαμουσάς βρέθηκε στην μονή Καρακάλου στο Άγιον Όρος, όπου μέσα σε ένα πιθάρι βρήκε μια μικρή ποσότητα σπόρου 'Μαυραγάνι. Το γεγονός αυτό του έκανε εντύπωση και του έδωσε το έναυσμα να αναζητήσει και άλλους Λημνιακούς σπόρους και να προχωρήσει στην αναβίωση και επανακαλλιέργεια τους!
Οι μοναχοί τους έδωσαν τον σπόρο, και αφού επέστρεψε στο νησί ξεκίνησε να τον πολλαπλασιάζει..
Το «Μαυραγάνι Λήμνου» είναι ένα σιτάρι ύψους 1,30 – 1,40, έχει μικρό στάχυ με πολλά μαύρα άγανα και δίνει σε συμβατή καλλιέργεια γύρω στα 250 κιλά το στρέμμα.
Το Μαυραγάνι σήμερα
Μετά την αναβίωση της ποικιλίας, καλλιεργούμε το σπόρο και αφού αλέσουμε την παραγόμενη ποσότητα την διαθέτουμε αποκλειστικά στην εταιρία Μ & Μ ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΑΒΕΕ η οποία ζυμώνει ένας άριστης ποιότητος και γέυσης ψωμί σύμφωνα πάντα με την παραδοσιακή Λημνιακή συνταγή.
Οι μοναχοί τους έδωσαν τον σπόρο, και αφού επέστρεψε στο νησί ξεκίνησε να τον πολλαπλασιάζει..
Το «Μαυραγάνι Λήμνου» είναι ένα σιτάρι ύψους 1,30 – 1,40, έχει μικρό στάχυ με πολλά μαύρα άγανα και δίνει σε συμβατή καλλιέργεια γύρω στα 250 κιλά το στρέμμα.
Το Μαυραγάνι σήμερα
Μετά την αναβίωση της ποικιλίας, καλλιεργούμε το σπόρο και αφού αλέσουμε την παραγόμενη ποσότητα την διαθέτουμε αποκλειστικά στην εταιρία Μ & Μ ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΑΒΕΕ η οποία ζυμώνει ένας άριστης ποιότητος και γέυσης ψωμί σύμφωνα πάντα με την παραδοσιακή Λημνιακή συνταγή.