Ιστορικό
Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ
Με ρίζες στην Σμύρνη του 1900 και έτος ίδρυσης το 1945, η Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ, μιας 5ης γενιάς οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τον Μούδρο της Λήμνου δραστηριοποιείται για πάνω από ένα αιώνα στον πρωτογενή τομέα και το εμπόριο. Η αρχή έγινε από τον κ. Τσέλιο ο οποίος λειτουργούσε δύο πετρόμυλους στην Σμύρνη στις αρχές τις δεκαετίας του 1900. Τα γεγονότα του 22' όμως τον ανάγκασαν να προσφύγει στην Λήμνο ψάχνοντας για μία νέα αρχή. Οι πλούσιοι σιτοβολώνες του νησιού του έδωσαν την δυνατότητα να συνεχίσει τις επιχειρηματικές του δράσεις. Αργότερα, το 1945 ο Στέργιος Βαρελτζής ιδρύει την επιχείρηση με την σημερινή της μορφή εξασφαλίζοντας αντιπροσωπείες μεγάλων Ελληνικών επιχειρήσεων. Την σκυτάλη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Σαλαμουσάς, ο οποίος εξάγει μεγάλες ποσότητες τοπικών προϊόντων σε ολόκληρη την χώρα ενώ ο ακολούθησε ο Χρήστος Σαλαμουσάς.
Σήμερα η 'μητρική' επιχείρηση ασχολείται με το εμπόριο σιτηρών, ζωοτροφών, αλεύρων και παραγώγων τους και γεωργικών εφοδίων ενώ παράλληλα παρέχει υπηρεσίες συμβολαιακής γεωργίας και γεωπονικής αντιπροσωπεύοντας στην Λημνιακή αγορά επιχειρήσεις όπως η Βιοζωκατ ΑΕ, Eurochem SA, Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου ΑΕ, Μύλοι Αλαττίνη κ.α.
SALAMOUSAS AGRIFOOD
Ο Χρήστος Σαλαμούσας ο οποίος εισάγει πρώτος την συμβολαιακή γεωργία στο νησί και οραματίζεται την αναβίωση των τοπικών ποικιλιών της Λήμνου, οι οποίες είχαν χαθεί από τους αγρούς του νησιού τα προηγούμενα χρόνια εγκαινιάζει τον εσωτερικό τομέα Salamousas Agrifood με σαφή προσανατολισμό στον αγροδιατροφικό κλάδο.
Το 2007 μπαίνει στην δύσκολη διαδικασία συλλογής των σπόρων. Ο 'Άφκος' βρέθηκε σε ένα παλιό καλύβι κοντά στην αρχαία Ηφαιστεία, το Μαυραγάνι είχε διασωθεί στον Άγιο Όρος και στην Μονή Κουτλουμουσίου, ενώ η ποικιλία 'Λήμνος' ήταν διαθέσιμη από το Ινστιτούτο Σιτηρών του ΕΘΙΑΓΕ.
Ακολουθεί η ανάλυση των σπόρων και η έρευνα για τις κατάλληλες μεθόδους καλλιέργειας με σκοπό τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού μέχρι το στάδιο της σταθεροποίησης της παραγωγής που θα έδινε την κατάλληλη βάση και δυνατότητα στα προϊόντα να βγούν με συνέπεια στην αγορά. Στις διαδικασίες αυτές η επιχείρηση έχει την στήριξη του Τμήματος Τροφίμων & Διατροφής του Παν. Αιγαίου, του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Θράκης και του Γεωπονικού του Αριστετελείου, τα οποία παρέχουν την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία πάνω σε θέματα ανάλυσης των σπόρων, καθορισμού των κατάλληλων καλλιεργητικών πρακτικών αλλά και σε θέματα marketing.Το 2007 μπήκε στην δύσκολη διαδικασία συλλογής των σπόρων.
Τα προϊόντα καλλιεργούνται σε ιδιόκτητα κτήματα της ανατολικής Λήμνου και σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς, μέσω συμβολαιακής γεωργίας στα πλαίσια ολοκληρωμένης διαχείρισης. Το 2012 βγαίνουν δειλά στην αγορά σε συσκευασίες των 10kg, ενώ το 2017 οι γιοί του Χρήστου, Παναγιώτης & Στέργιος προχωρούν στην τυποποίηση των προϊόντων σε συσκευασίες λιανικής κινώντας παράλληλα τις διαδικασίες για την εκτεταμμένη προώθηση και τοποθέτηση των προϊόντων στην Ελληνική αγορά.
Tα προϊόντα της SALAMOUSAS AGRIFOOD ανάγονται σε παραδοσιακά προστιθέμενης αξίας, προερχόμενα 100% από τοπικές, παραδοσιακές αναβιωμένες ποικιλίες και τοποθετούνται σε delicatessen και παντοπωλεία που σέβονται τον Έλληνα παραγωγό και τα προϊόντα του.
Σήμερα η Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ μέσω του εσωτερικού τομέα Salamousas Agrifood είναι υπέυθυνη για την παραγωγή και τυποποίηση προϊόντων όπως το αλεύρι από την ποικιλία 'Λήμνος', σιτάρι 'Μαυραγάνι', Άφκος (φάβα Λήμνου), Ρεβύθι Παναγιάς, Φασολάκι ασπρομύτικο, Κουκί (Φούλι), και Σιτάρι αποφλοιωμένο 'Λήμνος'
Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ
Με ρίζες στην Σμύρνη του 1900 και έτος ίδρυσης το 1945, η Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ, μιας 5ης γενιάς οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τον Μούδρο της Λήμνου δραστηριοποιείται για πάνω από ένα αιώνα στον πρωτογενή τομέα και το εμπόριο. Η αρχή έγινε από τον κ. Τσέλιο ο οποίος λειτουργούσε δύο πετρόμυλους στην Σμύρνη στις αρχές τις δεκαετίας του 1900. Τα γεγονότα του 22' όμως τον ανάγκασαν να προσφύγει στην Λήμνο ψάχνοντας για μία νέα αρχή. Οι πλούσιοι σιτοβολώνες του νησιού του έδωσαν την δυνατότητα να συνεχίσει τις επιχειρηματικές του δράσεις. Αργότερα, το 1945 ο Στέργιος Βαρελτζής ιδρύει την επιχείρηση με την σημερινή της μορφή εξασφαλίζοντας αντιπροσωπείες μεγάλων Ελληνικών επιχειρήσεων. Την σκυτάλη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Σαλαμουσάς, ο οποίος εξάγει μεγάλες ποσότητες τοπικών προϊόντων σε ολόκληρη την χώρα ενώ ο ακολούθησε ο Χρήστος Σαλαμουσάς.
Σήμερα η 'μητρική' επιχείρηση ασχολείται με το εμπόριο σιτηρών, ζωοτροφών, αλεύρων και παραγώγων τους και γεωργικών εφοδίων ενώ παράλληλα παρέχει υπηρεσίες συμβολαιακής γεωργίας και γεωπονικής αντιπροσωπεύοντας στην Λημνιακή αγορά επιχειρήσεις όπως η Βιοζωκατ ΑΕ, Eurochem SA, Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου ΑΕ, Μύλοι Αλαττίνη κ.α.
SALAMOUSAS AGRIFOOD
Ο Χρήστος Σαλαμούσας ο οποίος εισάγει πρώτος την συμβολαιακή γεωργία στο νησί και οραματίζεται την αναβίωση των τοπικών ποικιλιών της Λήμνου, οι οποίες είχαν χαθεί από τους αγρούς του νησιού τα προηγούμενα χρόνια εγκαινιάζει τον εσωτερικό τομέα Salamousas Agrifood με σαφή προσανατολισμό στον αγροδιατροφικό κλάδο.
Το 2007 μπαίνει στην δύσκολη διαδικασία συλλογής των σπόρων. Ο 'Άφκος' βρέθηκε σε ένα παλιό καλύβι κοντά στην αρχαία Ηφαιστεία, το Μαυραγάνι είχε διασωθεί στον Άγιο Όρος και στην Μονή Κουτλουμουσίου, ενώ η ποικιλία 'Λήμνος' ήταν διαθέσιμη από το Ινστιτούτο Σιτηρών του ΕΘΙΑΓΕ.
Ακολουθεί η ανάλυση των σπόρων και η έρευνα για τις κατάλληλες μεθόδους καλλιέργειας με σκοπό τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού μέχρι το στάδιο της σταθεροποίησης της παραγωγής που θα έδινε την κατάλληλη βάση και δυνατότητα στα προϊόντα να βγούν με συνέπεια στην αγορά. Στις διαδικασίες αυτές η επιχείρηση έχει την στήριξη του Τμήματος Τροφίμων & Διατροφής του Παν. Αιγαίου, του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Θράκης και του Γεωπονικού του Αριστετελείου, τα οποία παρέχουν την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία πάνω σε θέματα ανάλυσης των σπόρων, καθορισμού των κατάλληλων καλλιεργητικών πρακτικών αλλά και σε θέματα marketing.Το 2007 μπήκε στην δύσκολη διαδικασία συλλογής των σπόρων.
Τα προϊόντα καλλιεργούνται σε ιδιόκτητα κτήματα της ανατολικής Λήμνου και σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς, μέσω συμβολαιακής γεωργίας στα πλαίσια ολοκληρωμένης διαχείρισης. Το 2012 βγαίνουν δειλά στην αγορά σε συσκευασίες των 10kg, ενώ το 2017 οι γιοί του Χρήστου, Παναγιώτης & Στέργιος προχωρούν στην τυποποίηση των προϊόντων σε συσκευασίες λιανικής κινώντας παράλληλα τις διαδικασίες για την εκτεταμμένη προώθηση και τοποθέτηση των προϊόντων στην Ελληνική αγορά.
Tα προϊόντα της SALAMOUSAS AGRIFOOD ανάγονται σε παραδοσιακά προστιθέμενης αξίας, προερχόμενα 100% από τοπικές, παραδοσιακές αναβιωμένες ποικιλίες και τοποθετούνται σε delicatessen και παντοπωλεία που σέβονται τον Έλληνα παραγωγό και τα προϊόντα του.
Σήμερα η Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ μέσω του εσωτερικού τομέα Salamousas Agrifood είναι υπέυθυνη για την παραγωγή και τυποποίηση προϊόντων όπως το αλεύρι από την ποικιλία 'Λήμνος', σιτάρι 'Μαυραγάνι', Άφκος (φάβα Λήμνου), Ρεβύθι Παναγιάς, Φασολάκι ασπρομύτικο, Κουκί (Φούλι), και Σιτάρι αποφλοιωμένο 'Λήμνος'