• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
    • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
    • ΑΞΙΕΣ & ΣΤΟΧΟΙ
    • ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
    • ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
    • ΒΡΑΒΕΙΑ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
    • Blog
  • ΠΡΟΪΟΝΤΑ
    • ΑΛΕΥΡΑ >
      • ΚΙΤΡΙΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ"
      • ΚΙΤΡΙΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ" ΟΛΙΚΗΣ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΥ
      • ΚΡΙΘΑΡΕΝΙΟ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΥ
    • ΟΣΠΡΙΑ >
      • ΑΦΚΟΣ (ΦΑΒΑ ΛΗΜΝΟΥ)
      • ΡΕΒΥΘΙΑ "ΠΑΝΑΓΙΑΣ"
      • ΦΑΣΟΛΙ ΑΣΠΡΟΜΥΤΙΚΟ
      • ΦΑΚΗ ΨΙΛΗ
    • ΣΙΤΗΡΑ >
      • ΣΙΤΑΡΙ ΑΠΟΦ/ΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ"
      • ΠΛΙΓΟΥΡΙ
    • B2B ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
  • ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΑΡΤΟ-ΠΟΙΗΜΑΤΑ
  • ΛΗΜΝΟΣ

Άφκος (φάβα Λήμνου)
από την τοπική ποικιλία Lathyrus Ochrus



Picture
Picture
Ήταν ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που παρήγαγε ο αγροτικός τομέας του νησιού με πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα τις δεκαετίες του 60' & 70', η καλλιέργειά του όμως εγκαταλήφθηκε με το πέρασμα των χρόνων.

Το 2009 και έπειτα από πολυ προσπάθεια ο Χρήστος Σαλαμουσάς βρήκε ποσότητα σπόρου σε ένα καλύβι στην περιοχή Παλιόπολη στην Αρχαία Ηφαιστεία. Ακολούθησε η ανάλυση του σπόρου στα εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Μύρινα ενώ το Γεωπονικό τμήμα του ΔΠΘ με έδρα την Ορεστιάδα έδωσε κατευθύνσεις σχετικά με τις μεθόδους καλλιέργειας και συγκομιδής.

​Πρόκειται για το ψυχανθές με την επιστημονική ονομασία Lathyrus Ochrus και μόνο τα χώματα του νησιού μας μπορούν να παρέχουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή του σε παγκόσμια κλίμακα. Η καλλιέργειά του είναι αρκετά δύσκολη καθώς χρειάζεται χαμηλές (σε εκατοστά) αλλά τακτικές βροχοπτώσεις ενώ το χαμηλό ύψος του φυτού δυσκολεύει τον αλωνισμό του.

​Mετά την συγκομιδή του ακολουθεί το στάδιο της φυσικής ξήρανσης και εν συνεχεία ο καθαρισμός του από το αποφλοιωτήριο όπου ο καρπός περνάει από 6 ζεύγη πετρόμυλων.

Το τελικό προϊόν είναι ο Άφκος, η φάβα της Λήμνου που κερδίζει συνεχώς έδαφος στον ανταγωνισμό με συγκριτικά πλεονεκτήματα την βραστικότητα και την πλούσια γεύση του.

Mαγειρέψτε τον με καραμελωμένα κρεμμύδια ή μύδια ή με την συνοδεία ελιάς, παστής σαρδέλας και κρεμμυδιού.

◈ Φυλάσσεται σε ξηρό και δροσερό μέρος
​◈ Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας: 24 μήνες (από την ημερομηνία συγκομιδής)
Συσκευασία - Τεμάχια / Κιβώτιo - Υλικό συσκευασίας

​◈ 500g - 20 τμχ - PP 
◈ 400g - 20 τμχ - Λινό
◈ 10 kg - χάρτινο σακί

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Picture

   ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ
Πρωτογενής τομέας - Εμπόριο

Salamousas Agrifood - Τομέας Αγροδιατροφής
Άλευρα, Όσπρια, Σιτηρά - Αναβίωση τοπικών ποικιλιών

Εμπορικό σήμα:
LEMNIAN REBORN SEEDS
ΛΗΜΝΙΑΚΟΙ ΑΝΑΒΙΩΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ

​
Μούδρος, Λήμνος,
​814 01

τηλ. & fax: 2254 071 404
κιν.: 697 716 4935 - 697 936 8812

agrifood@salamousas.gr
​

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

    eγγραφειτε

ΟΚ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
    • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
    • ΑΞΙΕΣ & ΣΤΟΧΟΙ
    • ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
    • ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
    • ΒΡΑΒΕΙΑ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
    • Blog
  • ΠΡΟΪΟΝΤΑ
    • ΑΛΕΥΡΑ >
      • ΚΙΤΡΙΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ"
      • ΚΙΤΡΙΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ" ΟΛΙΚΗΣ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΥ
      • ΚΡΙΘΑΡΕΝΙΟ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΥ
    • ΟΣΠΡΙΑ >
      • ΑΦΚΟΣ (ΦΑΒΑ ΛΗΜΝΟΥ)
      • ΡΕΒΥΘΙΑ "ΠΑΝΑΓΙΑΣ"
      • ΦΑΣΟΛΙ ΑΣΠΡΟΜΥΤΙΚΟ
      • ΦΑΚΗ ΨΙΛΗ
    • ΣΙΤΗΡΑ >
      • ΣΙΤΑΡΙ ΑΠΟΦ/ΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ"
      • ΠΛΙΓΟΥΡΙ
    • B2B ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
  • ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΑΡΤΟ-ΠΟΙΗΜΑΤΑ
  • ΛΗΜΝΟΣ