Άφκος (φάβα Λήμνου)
|
|
Ήταν ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που παρήγαγε ο αγροτικός τομέας του νησιού με πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα τις δεκαετίες του 60' & 70', η καλλιέργειά του όμως εγκαταλήφθηκε με το πέρασμα των χρόνων.
Το 2009, έπειτα από πολλή προσπάθεια και με μικρή αρχική ποσότητα σπόρου ο Χρήστος Σαλαμουσάς αναβίωσε την καλλιέργεια του Άφκου στο νησί. Πρόκειται για το ψυχανθές με την επιστημονική ονομασία Lathyrus Ochrus και η καλλιέργειά του είναι αρκετά δύσκολη καθώς χρειάζεται χαμηλές (σε εκατοστά) αλλά τακτικές βροχοπτώσεις ενώ το χαμηλό ύψος του φυτού δυσκολεύει τον αλωνισμό του. Η καλλιέργεια του Άφκου εναλλάσσεται με σιτηρά στα πλαίσια αμειψισποράς, έτσι δεν γίνεται χρήση λιπασμάτων & φυτοφαρμάκων. Mετά την συγκομιδή του ακολουθεί το στάδιο της φυσικής ξήρανσης και εν συνεχεία ο καθαρισμός του από το αποφλοιωτήριο όπου ο καρπός περνάει από 6 ζεύγη πετρόμυλων. Το τελικό προϊόν είναι ο παραδοσιακός Άφκος, η φάβα της Λήμνου που κερδίζει συνεχώς την προτίμηση των foodies με κύρια χαρακτηριστικά το ήπιο κίτρινο χρώμα και την γήινη πλούσια γεύση του. Mαγειρέψτε τον με κρεμμύδι και καρότο και συνοδέψτε με ελιά, παστά ή θαλασσινά ◈ Φυλάσσεται σε ξηρό και δροσερό μέρος
◈ Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας: 24 μήνες (από την ημερομηνία συγκομιδής) Συσκευασία - Τεμάχια / Κιβώτιo - Υλικό συσκευασίας
◈ 500g - 20 τμχ - PP ◈ 10 kg - χάρτινο σακί |