• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
    • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
    • ΑΞΙΕΣ & ΣΤΟΧΟΙ
    • ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
    • ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
    • ΒΡΑΒΕΙΑ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
    • Blog
  • ΠΡΟΪΟΝΤΑ
    • ΑΛΕΥΡΑ >
      • ΚΙΤΡΙΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ"
      • ΚΙΤΡΙΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ" ΟΛΙΚΗΣ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΥ
      • ΚΡΙΘΑΡΕΝΙΟ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΥ
    • ΟΣΠΡΙΑ >
      • ΑΦΚΟΣ (ΦΑΒΑ ΛΗΜΝΟΥ)
      • ΡΕΒΥΘΙΑ "ΠΑΝΑΓΙΑΣ"
      • ΦΑΣΟΛΙ ΑΣΠΡΟΜΥΤΙΚΟ
      • ΦΑΚΗ ΨΙΛΗ
    • ΣΙΤΗΡΑ >
      • ΣΙΤΑΡΙ ΑΠΟΦ/ΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ"
      • ΠΛΙΓΟΥΡΙ
    • B2B ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
  • ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΑΡΤΟ-ΠΟΙΗΜΑΤΑ
  • ΛΗΜΝΟΣ

Στριφτή τυρόπιτα με κίτρινο Αλεύρι Λήμνου

6/15/2021

0 Comments

 
Picture
Picture
Αυτό το αλεύρι είναι ένας μαγειρικός θησαυρός σε συνταγές όπως χωριάτικα ψωμιά, χωριάτικο φύλλο, φρέσκα ζυμαρικά και διάφορα ήδη ζυμών. Χρησιμοποιώντας το στη συγκεκριμένη συνταγή, προσπαθούμε να δώσω έναν πιο χωριάτικο τόνο στη κλασσική μου τυρόπιτα. Το κίτρινο αλεύρι Λήμνου κάνει το φύλλο πιο γεμάτο, πιο πλούσιο και πιο στιβαρό, δίνοντας γεμάτες σε γεύση μπουκιές. Αυτό εξάλλου το καταλαβαίνουμε πολύ πριν την καταναλώσουμε, όταν στο άνοιγμα αντιλαμβανόμαστε πως το φύλλο δεν “ανοίγει” με τον ίδιο τρόπο όπως το τυπικό.

Συνταγή: thelivingmanna.com

◦ Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα
◦ Χρόνος Αναμονής: 4 ώρες
◦ Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα
◦ Συνολική Διάρκεια: 5 ώρες

Υλικά: (για 2 μικρές πίττες)

◦ 600 γρ. κίτρινο αλεύρι Λήμνου Salamousas Agrifood + αλεύρι για το άνοιγμα
◦ 1 κ. γ. αλάτι
◦ 1 κ. γ. ζάχαρη
◦ 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
◦ 30 ml ξύδι ή μηλόξιδο*
◦ 300 ml χλιαρό νερό
◦ 53 ml ελαιόλαδο + ελαιόλαδο για το άλειμμα
◦ 750 γρ. – 1 κιλό φέτα ή λευκό τυρί
◦ 1 αυγό
◦ Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:

- Σε ένα μπολ, ανακάτεψε καλά το κίτρινο αλεύρι Λήμνου Salamousas Agrifood , το αλάτι, τη ζάχαρη και το μπέικιν.

- Άνοιξε μια τρύπα και ρίξε μέσα το ξύδι και το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενωθεί.
- Στη συνέχεια, ρίξε και το λάδι, ανακατέυοντας για να ενωθεί κι αυτό. Ρίξε αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας σου και πλάσε καλά με τα χέρια σου τη ζύμη για 10 λεπτά, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται για να είναι εύπλαστη.

- Έπειτα, αφού την κάνεις μια μπάλα, τοποθέτησε την σε ένα μπολ που θα έχεις αλείψει με λίγο ελαιολάδου και άφησε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια, χώρισε την μπάλα σε δύο κομμάτια. Πάρε το ένα κομμάτι ζύμης και άνοιξε το σε μια πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια, όσο μπορείς. Με ένα πινέλο άλειψε λίγο ελαιολάδου στην επιφάνεια του και κόψε με ένα μυτερό μαχαίρι 8 ίσα κομμάτια, χωρίς όμως να ενώνονται στο κέντρο του. Θα μοιάζει κάπως σαν μαργαρίτα.

- Φέρε ένα κομμάτι στο κέντρο και αμέσως μετά αυτό που βρίσκεται ακριβώς απέναντι του, δημιουργώντας έτσι μια στοίβα από φύλλα. Σπρώξε τα περισσεύματα από τις άκρες προς τα κάτω, σχηματίζοντας ένα δίσκο, κάλυψε το με μεμβράνη και τοποθέτησε το στο ψυγείο για 1 ώρα.

- Επανέλαβε την ίδια διαδικασία και με το άλλο κομμάτι ζύμης. Μετά από μια ώρα, επανέλαβε την ίδια διαδικασία με τη μαργαρίτα και άφησε τα να ξεκουραστούν για 2 ώρες αυτή τη φορά και πάλι τυλιγμένα σε μεμβράνη.

- Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C.
- Θρυμμάτισε το τυρί με ένα πιρούνι και ανακάτεψε μέσα σ’αυτό το αυγό και το πιπέρι.
- Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια άνοιξε καλά το ένα από τα δύο κομμάτια της ζύμης σε σχήμα ορθογώνιο και άλειψε καλά με το ελαιολάδο. Κόψ’ το σε τρία ίσα κομμάτια και στην άκρη από κάθε κομμάτι τοποθέτησε λίγο από τη γέμιση τυριού. Πρόσεξε ώστε η πλευρά που θα τυλίξεις να είναι η μεγαλύτερη σε μήκος από ότι οι πλευρές της.

- Τύλιξε κάθε κομμάτι σε ρολό και με τα δυο σου χέρια περιεργάσου την, ώστε να είναι ένα ίσο ρολό σε όλα τα σημεία του.

- Κάνε το ίδιο και με τα υπόλοιπα, καθώς και με το άλλο κομμάτι της ζύμης που έχεις στο ψυγείο. Όταν είναι όλα έτοιμα ρόλαρε ένα από αυτά τα μπαστούνια σε σχήμα σαλιγκαριού και τοποθέτησε το στο κέντρο ενός καλά λαδωμένου ταψιού.

- Συνέχισε να τυλίγεις και τα άλλα μπαστούνια γύρω από αυτό το κεντρικό σαλιγκάρι, ενώνοντας τα καλά.
- Πέρασε ακόμα μια φορά το λάδι από πάνω από τη πίτα με ένα πινέλο και τρύπησε την με ένα μαχαίρι ή πιρούνι, έτσι, ώστε στο ψήσιμο να βγαίνει ο ατμός.

- Ένα μυστικό: προτού βάλεις την πίτα στο φούρνο, ράντισε την με λίγο νερό. Το φύλλο θα γίνει πολύ τραγανό!

- Βάλε το ταψί στο φούρνο και ψήσε για 1 ώρα.

* Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου μέσα σ’ ένα φαγητοδοχείο που κλείνει αεροστεγώς για 2 μέρες.


Picture
Picture
0 Comments



Leave a Reply.

    Λημνιός Αρτοποιός

    Εδώ μοιραζόμαστε συνταγές & τεχνικές με τα άλευρά μας!

    Κατηγορίες

    All
    Vegeterian
    Κίτρινο
    Κίτρινο Ολικής Πετρομύλου

    RSS Feed

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Picture

   ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ
Πρωτογενής τομέας - Εμπόριο

Salamousas Agrifood - Τομέας Αγροδιατροφής
Άλευρα, Όσπρια, Σιτηρά - Αναβίωση τοπικών ποικιλιών

Εμπορικό σήμα:
LEMNIAN REBORN SEEDS
ΛΗΜΝΙΑΚΟΙ ΑΝΑΒΙΩΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ

​
Μούδρος, Λήμνος,
​814 01

τηλ. & fax: 2254 071 404
κιν.: 697 716 4935 - 697 936 8812

agrifood@salamousas.gr
​

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

    eγγραφειτε

ΟΚ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
    • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
    • ΑΞΙΕΣ & ΣΤΟΧΟΙ
    • ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
    • ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
    • ΒΡΑΒΕΙΑ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
    • Blog
  • ΠΡΟΪΟΝΤΑ
    • ΑΛΕΥΡΑ >
      • ΚΙΤΡΙΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ"
      • ΚΙΤΡΙΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ" ΟΛΙΚΗΣ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΥ
      • ΚΡΙΘΑΡΕΝΙΟ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΥ
    • ΟΣΠΡΙΑ >
      • ΑΦΚΟΣ (ΦΑΒΑ ΛΗΜΝΟΥ)
      • ΡΕΒΥΘΙΑ "ΠΑΝΑΓΙΑΣ"
      • ΦΑΣΟΛΙ ΑΣΠΡΟΜΥΤΙΚΟ
      • ΦΑΚΗ ΨΙΛΗ
    • ΣΙΤΗΡΑ >
      • ΣΙΤΑΡΙ ΑΠΟΦ/ΝΟ "ΛΗΜΝΟΣ"
      • ΠΛΙΓΟΥΡΙ
    • B2B ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
  • ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΑΡΤΟ-ΠΟΙΗΜΑΤΑ
  • ΛΗΜΝΟΣ