Αλεύρι Λήμνου Κίτρινο
|
|
|
Η ποικιλία σκληρού σίτου 'Λήμνος' είναι μια από τις πιο παλιές και ξακουστές ποικιλίες, γνωστή για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της με αναφορές σε όλα σχεδόν τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά συγγράμματα και έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση για νέες ποικιλίες από το Ινστιτούτο Σιτηρών. Αποτελεί επιλογή του γεωπόνου Ιώαννη Παπαδάκη από τον τοπικό πληθυσμό "Ασπρόσταχυς Ρωμανού" και ξεκίνησε να καλλιεργείται στην Λήμνο από το 1935.
Παρ' όλα αυτά τις τελευταίες δεκαετίες η καλλιέργειά του σταμάτησε καθολικά στους αγρούς του νησιού. Το 2012 ο Χρήστος Σαλαμουσάς προμηθεύτηκε μια μικρή ποσότητα σπόρου από το Ινστιτούτο Σιτηρών με σκοπό να την αναβιώσει και πλέον είμαστε σε θέση να καλλιεργούμε το σιτάρι 'Λήμνος' σε ιδιόκτητα κτήματα αλλά και σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας, έχοντας διαθέσιμο μετά την άλεση ένα άριστης ποιότητας μονοποικιλιακό, κίτρινο αλεύρι τύπου Μ. Βγάζει φυσικά αρώματα, είναι διαχειρίσιμο και με καλή δομή, ενώ απουσιάζουν πλήρως συντηρητικά, βελτιωτικά και άλλα πρόσθετα. Είναι αυτό που χρειάζεται κάθε νοικοκυρά & νοικοκύρης που αγαπάει τις παραδοσιακές συνταγές & τα σπιτικά ζυμώματα καθώς δίνει προϊόντα τραγανά και με καλή διόγκωση. Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ιδανικό για
|
Συμβουλές & Τεχνικές αρτοποίησης
- Eδώ στην Λήμνο, για το παραδοσιακό μας ψωμί και το τυρόψωμό μας (''κλίκι'') χρησιμοποιούμε 100% κίτρινο Αλεύρι Λήμνου, παίρνοντας ένα σκληρό, χαμηλό ψωμί, πλούσιο σε γεύση και πολύ χορταστικό!
Οι μαρτυρίες των παλιών εξάλλου λένε οτι .. Όταν ξεφούρνιζαν τα ψωμιά μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά και αν έκοβες μια γωνιά από αυτό το ψωμί σου άρεσε να το τρως σκέτο, για να απολαύεις τη γευστικότητά του. - Tα κίτρινα άλευρα είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας, έχουν υψηλότερα ποσοστά πρωτεΐνης, είναι πιο γευστικά & χορταστικά, πόσο μάλλον το μονοποικιλιακό Αλεύρι Λήμνου μας!
- Εάν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία στην αρτοποίηση ή στην χρήση του αλεύρου μας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια μίξη με κίτρινο Αλεύρι Λήμνου και αλεύρι τύπου 70% ή αλεύρι για ολες τις χρήσεις σε αναλογία 50-50 έτσι ώστε να κερδίσετε το άρωμα & την γεύση από το Αλεύρι Λήμνου χωρίς να πάρετε σκληρό και βαρύ ψωμί, ενώ σε περίπτωση που ανοίξετε φύλλο, να μην ταλαιπωρηθείτε κατά το άνοιγμα.
- Εννοείται ότι μπορείτε να πειραματιστείτε με τις αναλογίες καθώς αποκτάτε εμπειρία.
- Η αναλογία σε νερό για το συγκεκριμένο αλεύρι είναι 50-60%, που σημαίνει οτι για 1000 γραμμάρια Αλεύρι Λήμνου ιδανικά προσθέστε από 500 έως 600 γραμμάρια, κατά προτίμηση παγωμένο, νερό.
- Μην ξεχνάτε οτι το Αλεύρι Λήμνου κίτρινο από την ποικιλία σκληρού σίτου "Λήμνος" δεν περιέχει συντηρητικά ή βελτιωτικά πρόσθετα και συσκευάζεται αυτούσιο μετά την άλεση, ενώ προέρχεται από σκληρό σιτάρι "Λήμνος" είδους triticum durum.
- Ακόμη μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν βελτιωτικό γεύσης σε πρόσμιξη με μαλακά τύπου 70% και άλευρα για όλες τις χρήσεις σε ποσοστό 20% για να δώσετε γεύση σε όλες τις παρασκευές σας.
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ: 1kg ◈ 10kg ◈ 25kg ΤΕΜΑΧΙΑ/ΚΙΒ: 10
◈ Φυλάσσεται σε ξηρό και δροσερό μέρος & ιδανικά στην συντήρηση του ψυγείου
◈ Διατηρησιμότητα: 6 μήνες από την ημέρα άλεσης |
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Α' ΥΛΗΣ ΣΙΤΟΥ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2021
ΔΕΙΓΜΑ 1 ΔΕΙΓΜΑ 2 Υαλώδη: 80 Υαλώδη: 85 Πρωτεϊνες: 13,7 Πρωτεϊνες: 14,5 Γλουτένη: 28 Γλουτένη: 28 |
Όταν ξεφούρνιζαν τα ψωμιά μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά και αν έκοβες μια γωνιά από αυτό το ψωμί σου άρεσε να το τρως σκέτο, για να απολαύεις τη γευστικότητά του.