Η Λήμνος φημίζεται για την παραγωγή τοπικών προϊόντων όπως κρασί, μέλι, γαλακτοκομικά, άλευρα, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα, όσπρια, αλίπαστα κ.α., ενώ κατα τους παλαιότερους χρόνους αποτελέσε τον ''σιτοβολώνα του Αιγαίου'', αφού η τοπική παραγωγή σε σκληρό σιτάρι και όσπρια ταξίδευε σε περιοχές όπως η Κωνσταντινούπολη, η Αττική, η Μυτιλήνη, η Χίος και η Κρήτη. Ο μύθος μάλιστα λέει η Λήμνος προμήθευε με τρόφιμα την Ελληνική εκστρατεία στην Τροία.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 70' και έπειτα οι γεωργοί στράφηκαν σε βελτιωμένες και πιο αποδοτικές ποικιλίες, με αποτέλεσμα οι τοπικές να καλλιεργούνται σε πολύ μικρή κλίμακα ή να εγκαταλειφθούν εντελώς. Ο Χρήστος Σαλαμουσάς, όντας ένας άνθρωπος που δραστηριοποιείτο στην παραγωγή και εμπορία σιτηρών, είχε ως όραμα την αναβίωση των τοπικών παραδοσιακών ποικιλίων οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία αλλά και στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. |
Αναβίωση τοπικών ποικιλιών
Το 2007 μπαίνει στη διαδικασία συλλογής των σπόρων οι οποίο διατηρούνταν από κάποιος παλιούς παραγωγούς σε μικρές ποσότητες για ιδιοκαλλιέργεια. Ακολουθεί η ανάλυσή τους και οι πειραματισμοί σχετικά με τις κατάλληλες μεθόδους καλλιέργειας με σκοπό τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού και την σταδιακή αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, ώστε τα προϊόντα να βγουν πλέον με συνέπεια στην αγορά. Σημαντική συνεισφορά σε όλα αυτά έχει το Τμήμα Τροφίμων & Διατροφής του Παν. Αιγαίου, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Θράκης και το Γεωπονικό του Αριστετελείου, τα οποία παρέχουν την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία τους. Η διατήρηση των τοπικών ποικιλιών είναι μια δύσκολη και αδιάκοπη διαδικασία καθώς κάθε χρόνο κινδυνεύουν από προσμίξεις είτε στους αγρούς, είστε στα μηχανήματα συγκομιδής και καθαρισμού. |
Καλλιέργεια
Το φθινόπωρο είναι μια σημαντική εποχή για εμάς και τους συνεργάτες μας. Από την καλοκαιρινή ανάπαυση περνάμε στο όργωμα και την σπορά. Τα μηχανήματα βγαίνουν στον κάμπο, η γή ξυπνάει και αρχίζει να προσφέρει στον άνθρωπο τα τόσο σημαντικά συστατικά της. Η καλλιέργεια τόσο των δικών μας κτημάτων όσο και αυτών των συνεργαζόμενων παραγωγών γίνεται υπό την επίβλεψη του γεωπόνου μας με σκοπό όσο το δυνατό πιο ορθολογικές πρακτικές. Ακόμη, ακολουθούμε την πρακτική της αμειψισποράς με την εναλλαγή των καλλιεργειών μεταξύ σιτηρών & οσπρίων. Τα όσπρια (ψυχανθή) είναι μια πολύ φιλική προς το περιβάλλον καλλιέργεια η οποία δεν απαιτεί χρήση λιπασμάτων, αφού έχουν την ιδιότητα να απορροφούν το άζωτο της ατμόσφαιρας και να αξιοποιούν αυτό ως λίπασμα, εμπλουτίζοντας το έδαφος τόσο για τις ανάγκες της ανάπτυξής τους, όσο και για τις ανάγκες των επόμενων καλλιεργειών. Εναλλάσσοντάς τα με σιτηρά καταφέρνουμε να μειώνουμε την χρήση λιπασμάτων, ενώ τα λιπάσματα που χρησιμοποιούμε είναι τελευταίας τεχνολογίας (παρεμοδισμένα) με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. |