Πλιγούρι Λήμνου
από την παραδοσιακή ποικιλία σκληρού σίτου "Λήμνος"
Η ποικιλία 'Λήμνος' είναι μια από τις πιο παλιές Ελληνικές ποικιλίες σκληρού σίτου, γνωστή για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της με αναφορές σε όλα σχεδόν τα επιστημονικά συγγράμματα και έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση για νέες ποικιλίες από το Ινστιτούτο Σιτηρών. Αποτελεί επιλογή του γεωπόνου Ιωάννη Παπαδάκη από τον τοπικό πληθυσμό "Ασπρόσταχυς Ρωμανού" και ξεκίνησε να καλλιεργείται στην Λήμνο από το 1935.
Η καλλιέργειά της ποικιλίας "Λήμνος" σταμάτησε τα προηγούμενα χρόνια, αφού οι σύγχρονες, βελτιωμένες ποικιλίες επικράτησαν στο πρωτογενή τομέα για διάφορους λόγους. Η επιχείρησή μας το 2012, αφού προμηθεύτηκε σπόρο από το Ινστιτούτο Σιτηρών του ΕΘΙΑΓΕ προχώρησε στην διαδικασία αναβίωσής της καλλιέργειάς του. Αν και το μεγάλο ύψος του φυτού φέρνει πλάγιασμα της καλλιέργειας στο χωράφι δυσκολεύοντας τη συγκομιδή, η ποικιλία είναι άριστα προσαρμοσμένη στην περιοχή μας και το παραγόμενο σιτάρι είναι εξαιρετικής ποιότητας. Από την παραγόμενη εσοδεία επιλέγονται οι κατάλληλοι σπόροι με υψηλά υαλώδη για αποφλοίωση & σπάσιμο ώστε να παραχθεί το Πλιγούρι Λήμνου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές σαλάτες, ενώ μπορεί να μαγειρευτεί και σαν σούπα ή να υποκαταστήσει το ρύζι. Ακόμη, μπορείτε να έχετε πάντα διαθέσιμο στο ψυγείο ένα μπολ βρασμένο πλιγούρι για να συνοδεύετε το γιαούρτι μαζί με μέλι ή φρούτα. ◈ Φυλάσσεται σε ξηρό και δροσερό μέρος ◈ Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας: 18 μήνες (από την ημερομηνία συγκομιδής).
|