Μακαρόνια με Φακοκιμά (Grecian Taste, www.greciantaste.com)
Μια από τις αγαπημένες μακαρονάδες παγκοσμίως είναι η bolognese!
Πως θα σας φαινόταν όμως αν σας παρουσιάζαμε μια υγιεινή, νηστίσιμη, vegan εκδοχή αυτού του πιάτου;
Έχοντας λοιπόν ένα εξαιρετικό προϊόν που καλλιεργούμε στο νησί όπως η φακή, πλούσια σε σίδηρο και πρωτεΐνη επιλέγουμε να φτιάξουμε "φακοκιμά" και να συνοδέψουμε τα ζυμαρικά μας, αντικαθιστώντας τον κλασσικό κιμά.
Η υφή και η γεύση των οσπρίων δίνει άλλο τόνο από αυτόν του κλασσικού κιμά, ταιριάζει ακόμα περισσότερο με τα μπαχαρικά και προσφέρει ένα πιο ελαφρύ πιάτο σίγουρα.
Πως θα σας φαινόταν όμως αν σας παρουσιάζαμε μια υγιεινή, νηστίσιμη, vegan εκδοχή αυτού του πιάτου;
Έχοντας λοιπόν ένα εξαιρετικό προϊόν που καλλιεργούμε στο νησί όπως η φακή, πλούσια σε σίδηρο και πρωτεΐνη επιλέγουμε να φτιάξουμε "φακοκιμά" και να συνοδέψουμε τα ζυμαρικά μας, αντικαθιστώντας τον κλασσικό κιμά.
Η υφή και η γεύση των οσπρίων δίνει άλλο τόνο από αυτόν του κλασσικού κιμά, ταιριάζει ακόμα περισσότερο με τα μπαχαρικά και προσφέρει ένα πιο ελαφρύ πιάτο σίγουρα.
Υλικά:
- 250γρ φακή ψιλή Λήμνου - 500ml νερό - 100ml χυμό ντομάτας - 1 πιπεριά, ψιλοκομμένη - 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο - 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη - 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο - 4κσ ελαιόλαδο - 1κσ καπνιστή πάπρικα - 1κσ κύμινο - 1κσ αλάτι - 1κγ πιπέρι κόκκινο - 1 φύλλο δάφνης |
Εκτέλεση:
- Βράζω την φακή σε κατσαρόλα με νερό για 25' & στραγγίζω - Ετοιμάζω βαθύ τηγάνι, σε δυνατή φωτιά. - Προσθέτω το ελαιόλαδο, κρεμμύδι, πιπεριά, σκόρδο, μαϊντανό & σωτάρω για 3'. - Προσθέτω τη φακή & τα μπαχαρικά. Ανακατεύω, σωτάρω για 3'. Προσθέτω, το χυμό ντομάτας & ανακατεύω. - Κλείνω το καπάκι και σιγοβράζω για 10'. |
Με τον φακοκιμά μπορούμε να συνοδεύσουμε τα ζυμαρικά μας, να φτιάξουμε μουσακά ή παστίτσιο, πίτες κλπ. Απλά, νόστιμα & υγιεινά!
Σαλάτα με Ασπρομύτικο Φασόλι Λήμνου (Grecian Taste, www.greciantaste.com)
Είναι ίσως το πιο τρυφερό φασόλι που έχετε δοκιμάσει. Δε χρειάζεται μούλιασμα. Βράζει το πολύ σε 45΄ και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε συνταγή. Προτείνουμε μια άκρως καλοκαιρινή και δροσιστική σαλάτα, ένα πλήρες βίγκαν γεύμα, που σίγουρα θα απολαμβάνετε όλο το καλοκαίρι, με λίγα υλικά και με ένα minimal απλό dresing με την βοήθεια της goji spirit σάλτσας με goji berry, τσάι του βουνού και γλυκάνισο που ταιριάζει άψογα και ενώνει όλα τα υλικά σε γεύσεις.
Υλικά για 2 άτομα
- 250g ασπρομύτικο φασόλι Λήμνου - 200g ρόκα - 2 πιπεριές φλωρίνης , σε κυβάκια - 1 αγγούρι, τριμμένο - 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο - μαύρες ελιές (προαιρετικά) για το dressing - 50 ml σάλτσα goji berry, τσάι και γλυκάνικο Goji Spirit - 1/2 λεμόνι, χυμός - 1 κγλ αλάτι - 1 κγλ τζίντζερ, τριμμένο ή σκόνη |
Εκτέλεση
1. Βράζω τα φασόλια σε νερό με λίγο αλάτι για 40 λεπτά. 2. Προσθέτω όλα τα υλικά. Ανακατεύω με αυγοδάρτη. 3. Προσθέτω όλα τα υλικά σε μπολ. Περιχύνω με το ντρέσινγκ. (ναί, τόσο απλά!) |
Χούμους από Άφκο με αρνίσια κεφτεδάκια (Αγάπη Μαργετίδη, In2Life.gr | Φωτό; Μόνικα Κρητικού, monikakritikou.com)
Η Αγάπη αναπολεί το περσινό ταξίδι στη Λήμνο και μας φιλεύει πικάντικα αρνίσια κεφτεδάκια με χούμους από την ντόπια φάβα.
Υλικά για 4 άτομα
Αλατοπίπερο, ελαιόλαδο θα χρειαστούμε και στις 3 παρασκευές μας. Για τα κεφτεδάκια (20 τμχ) - 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί - 50γρ. κουκουναρόσπορος - 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι - 1 σκελίδα σκόρδο - 500γρ. αρνίσιο κιμά - 1 αυγό - Ξύσμα 1 λεμονιού - 1 κ.γλ. κύμινο - 1/2 κ.γλ. ginger - 1/4 κ.γλ. σκόνη chili ή μπούκοβο - 1 χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο Για το Χούμους: - 250γρ. Άφκος Salamousas - 1 ολόκληρο κρεμμύδι - 1 κ.σ. ταχίνι Λήμνου - 1 σκ. σκόρδο - Χυμό από 1/2 λεμόνι - 1 κ.γλ. κύμινο Για το πικάντικο γιαούρτι: - 1 κύπελλο γιαούρτι - Καυτερή σάλτσα (Tabasco ή Sriracha) ή - Καυτερή σκόνη (chili ή πιπέρι καγιέν) - Αράβικες πίτες |
Ζυμώνουμε το μείγμα για αρκετή ώρα μέχρι να ομογενοποιηθεί, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου για να σφίξει. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο.
Χούμους φάβας: Βράζουμε 250 γρ. φάβα με 1 ολόκληρο κρεμμύδι, τη στραγγίζουμε και την πολτοποιούμε στο blender ή το multi με 1-2 φύλλα από το κρεμμύδι με το οποίο έβρασε (πετάμε το υπόλοιπο), 1 γεμάτη κ.σ. ταχίνι, 1 σκ. σκόρδου, αλατοπίπερο, λίγο ελαιόλαδο, τον χυμό από ½ λεμόνι και 1 κ.γλ. κύμινο. Την βάζουμε σε ένα μπολ και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο και μπούκοβο. Πικάντικο γιαούρτι: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε γιαούρτι με λίγο αλάτι, ελαιόλαδο, την καυτερή σάλτσα ή καυτερή σκόνη μας και γαρνίρουμε με καβουρδισμένους κουκουναρόσπορους. Σερβίρισμα: Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με το χούμους και το γιαούρτι, αραβικές πίτες, φέτες λεμονιού και φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου. Συνοδεύουμε με δροσερό αριάνι ή κεφίρ ή ξινόγαλο. Tips
|
Ιταλική focaccia με Δεντρολίβανο (Έρη Σταύρου, CookBlog.gr)
Χρησιμοποιώντας μια αυθεντική Λημνιακή πρώτη ύλη, ταξιδεύουμε στην Ιταλία και ετοιμάζουμε Focaccia με αλάτι & δεντρολίβανο.
Υλικά για ένα τεμάχιο (4 άτομα):
1 φλ νερό εμφιαλωμένο 1 + 1/2 φλ κίτρινο αλεύρι Σαλαμουσάς 1/2 κ.γ μαγιά Σε μπολ ανακατεύουμε τα 3 πρώτα υλικά χρησιμοποιώντας μία μαρίζ και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μεμβράνη για 6-8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.. Μπορούμε να το κάνουμε από το προηγούμενο γλιτώνοντας χρόνο! 1/2 φλ νερό εμφιαλωμένο 1/2 κ.γ μαγιά 1/3 φλ ελαιόλαδο 2 + 1/2 φλ κίτρινο αλεύρι Σαλαμουσάς 1 κ.γ αλάτι Αλάτι χοντρό Δεντρολίβανο Χρόνος πρετοιμασίας: 9-11 ώρες Χρόνος ψησίματος: 12-15 λεπτά |
Μετά την 1 ώρα λαδώνουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια και πατάμε με τα χέρια για να κάνει αρκετές λακούβες. Ρίχνουμε χοντρό αλάτι κ ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει και μετά ρίχνουμε το δεντρολίβανο.! Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμί σας με την αφράτη focaccia που μόλις φτιάξατε ή ακόμη να την φτιάξετε για πρωινό και δεκατιανό. Καλή σας απόλαυση! |
Άφκος ο καλομαγειρεμένος (Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Taste Lemnos)
Ρεβίθια παντρεμένα με ρύζι και κόκκινη σάλτσα (Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Τaste Lemnos)
Σαλάτα με ασπρομύτικα φασόλια & φρέσκα λαχανικά (Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Τaste Lemnos)
Koυκιά Γιαχνί |
|
Σαλάτα με βάση το σιτάρι |
|
Παραδοσιακό Λημνιό ψωμί με κίτρινο αλεύρι από σκληρό σιτάρι ''Λήμνος'' |
|
Υλικά
1 κιλό αλεύρι Λήμνου 2 κουτ.γλυκού αλάτι 1 κουτ.γλυκού ζάχαρη 600γρ.χλιαρό νερό προζύμι ή 1,5 φακελάκι ξηρή μαγιά Χρόνος ετοιμασίας: 2 ώρες |
Εκτέλεση με προζύμι:
Σε λεκάνη η στο μίξερ βάλτε το προζύμι, λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό. Αφήστε να για μισή ώρα. Στην συνέχεια προσθέστε αλεύρι (έχοντας ρίξει μέσα την ζάχαρη και το αλάτι) και νερό σταδιακά μέχρι να έχετε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη. Σε ταψί που θέλετε η φόρμα βάλτε λαδόκολλα και μορφοποιήστε το ψωμί σας. Χαράζετε να βοηθήσετε στο φούσκωμα και βρέχετε την επιφάνεια με χλιαρό νερό. Πασπαλίζετε με σουσάμι και αφήνετε να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Εκτέλεση με μαγιά: Ρίξτε όλα τα στερεά υλικά στο σκεύος που θα αναμίξετε και ζυμώστε ρίχνοντας το νερό σταδιακά. Συνεχίστε με το φούσκωμα και το ψήσιμο όπως και στην διαδικασία με το προζύμι. *tip: Φροντίστε το προζύμι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν το φτιάξετε χειμώνα ξεκινήστε από το βράδυ. Καλοκαίρι πρωί πρωί.Τέλος υπάρχει και ο φούρνος στους 40 βαθμούς που θα σας δώσει τέλειο φούσκωμα. Συνταγή για προζύμι: Υλικά: 2 φλιτζάνια αλεύρι χλιαρό νερό λίγο αλάτι |
Eκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι.. Ρίχνουμε το νερό ώσπου να γίνει ένας πολύ πηχτός χυλός. Το σκεπάζουμε και το διατηρούμε σε ζεστό μέρος. Την επόμενη μέρα ρίχνουμε λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό και ανακατεύουμε πάλι.. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια με δυο μέρες ώσπου να φουσκώσει και να έχει μια ελαφρώς ξινή μυρωδιά.
Το ψωμί που θα φτιάξουμε με προζύμι, σίγουρα θα έχει την απόλυτη χωριάτικη γεύση.
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι.. Ρίχνουμε το νερό ώσπου να γίνει ένας πολύ πηχτός χυλός. Το σκεπάζουμε και το διατηρούμε σε ζεστό μέρος. Την επόμενη μέρα ρίχνουμε λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό και ανακατεύουμε πάλι.. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια με δυο μέρες ώσπου να φουσκώσει και να έχει μια ελαφρώς ξινή μυρωδιά.
- Το προζύμι δεν είναι δύσκολο να πετύχει, αλλά δεν είναι και απλό.
- Θέλει να το διατηρήσουμε σε ζεστό μέρος ώσπου να κάνει τις φουσκάλες και να φουσκώσει.
Το ψωμί που θα φτιάξουμε με προζύμι, σίγουρα θα έχει την απόλυτη χωριάτικη γεύση.