Η ποικιλία σκληρού σίτου 'Λήμνος' είναι μια από τις πιο παλιές και ξακουστές ποικιλίες, γνωστή για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της με αναφορές σε όλα σχεδόν τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά συγγράμματα και έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση για νέες ποικιλίες από το Ινστιτούτο Σιτηρών. Αποτελεί επιλογή του γεωπόνου Ιώαννη Παπαδάκη από τον τοπικό πληθυσμό "Ασπρόσταχυς Ρωμανού" και ξεκίνησε να καλλιεργείται στην Λήμνο από το 1935.
Παρ' όλα αυτά τις τελευταίες δεκαετίες η καλλιέργειά του σταμάτησε καθολικά στους αγρούς του νησιού.
Το 2012 ο Χρήστος Σαλαμουσάς προμηθεύτηκε μια μικρή ποσότητα σπόρου από το Ινστιτούτο Σιτηρών με σκοπό να την αναβιώσει και πλέον είμαστε σε θέση να καλλιεργούμε το σιτάρι 'Λήμνος' σε ιδιόκτητα κτήματα αλλά και σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας, έχοντας διαθέσιμο μετά την άλεση ένα άριστης ποιότητας μονοποικιλιακό, αλεύρι πιτυρούχο 100% ολικής άλεσης σε παραδοσιακό Πετρόμυλο!
Οφέλη ολικής άλεσης σε Πετρόμυλο
Πριν την μηχανοποίηση στον τομέα της παραγωγής αλεύρων, η άλεση των σιτηρών γινόταν με απλές, παραδοσιακές τεχνικές. Η πιο λειτουργική και διαδεδομένη ήταν η άλεση σε ένα ζευγάρι πετρών με την βοήθεια του ανέμου που έδινε την κίνηση (Ανεμόμυλος). Η μέθοδος μπορεί πλέον να θεωρείται ξεπερασμένη και ασύμφορη, όμως χρησιμοποιείται ακόμη, καθώς προσφέρει σημαντικά οφέλη στο τελικό προϊόν:
Αλέθεται το 100% του σπόρου του σιτηρού (φύτρο, ενδόσπερμα, περίβλημα)
Το αλεύρι δεν υπερθερμαίνεται με αποτέλεσμα να μην "καίγονται" πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και αρώματα.
Ομοιογένεια προϊόντος. Το παραγόμενο αλεύρι ολικής είναι πιο εύκολο στην διαχείριση καθώς έχει ομοιογενή κοκκομετρία, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους άλεσης κατά τις οποίες το πίτυρο (περίβλημα) δεν διασπάται και παραμένει χοντροκομμένο.
Το φύτρο έχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και παραμένει στο προϊόν μετά την άλεση, σε αντίθεση με τις βιομηχανικές μεθόδους οι οποίες το αφαιρούν.
Η περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες στο φύτρο περιορίζουν την διάρκεια ζωής του προϊόντος, γι' αυτό πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στην συντήρησή του. Ιδανικά να συντηρείται στο ψυγείο.
Σύγχρονες μελέτες έχουν αναδείξει τα άλευρα ολικής σε νέα τάση, ιδίως για αυτούς που αναζητούν μια υγιεινή διατροφή αφού προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βελτιώνουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με άλευρα τύπου 70%, για όλες τις χρήσεις και τα κοσκινισμένα κίτρινα αφού περιέχουν περισσότερες βιταμίνες & φυτικές ίνες (λόγω του φλοιού - πιτύρου).
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Άρωμα & γεύση: Πολύ Υψηλά
Απορροφητικότητα νερού: Αρκετή
Δύναμη: Μέτρια
Τύπος: Σκληρό 100% ολικής
Κοκκοποίηση: Μέτρια
Ζύμωμα: Στο χέρι
Πίτυρο: ψιλοκομμένο
Iδανικό για παρασκευές ολικής άλεσης:
Μαύρο ψωμί
Λαδόψωμο
Χωριάτικο φύλλο
Ζύμη πίτσας
Κριτσίνια
Παξιμάδια
Χρησιμοποιείται σε πρόσμιξη με άλευρα τύπου 70% ή κίτρινα για όλες τις παρασκευές για να είναι πιο εύκολο στην διαχείριση.
◈ Φυλάσσεται σε ξηρό και δροσερό μέρος και ιδανικά στην συντήρηση του ψυγείου. ◈ Διατηρησιμότητα: 4 μήνες (από την ημέρα άλεσης)