Συμβολαιακή Γεωργία στην Λήμνο και στην Ελλαδα - Ο ρόλος της επιχείρησης ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ από το 20086/27/2019 Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την συμβολαιακή γεωργία ως έναν σημαντικό θεσμό σταθερότητας και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και για το ρόλο που έπαιξε η επιχείρησή μας στην ανάπτυξη αυτής όχι μόνο στο νησί της Λήμνου, αλλά και Πανελλαδικά, πριν ακόμη αυτή ασχοληθεί με τον αγροδιατροφικό τομέα. Η συμβολαιακή γεωργία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τάσεις της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι γνωστή στην διεθνή ορολογία και ως contract farming ή contractual agriculture. Προέκυψε ως απάντηση σε δύο μεγάλες προκλήσεις:
Ο θεσμός της συμβολαιακής γεωργίας μπορεί να επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές. Για τον παραγωγό διασφαλίζεται:
Οφέλη υπάρχουν και για όσους βρίσκονται στην άλλη πλευρά. Τους αγοραστές των αγροτικών προϊόντων:
ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ & ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - 11 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ! Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε οτι η επιχείρησή μας ήταν πρωτοπόρος του θεσμού Πανελλαδικά.. Η πρώτη που εφάρμοσε την Συμβολαιακή Γεωργία στην Ελλάδα ήταν η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) το 1961, με την συμβολή του κράτους και της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ). Το 2008 είναι η χρονιά που η Συμβολαιακή Γεωργία εισάγεται στην Λήμνο από την επιχείρησή μας συνάπτοντας συμφωνίες με πάνω από 12 παραγωγούς με συνολική έκταση 1200 στρεμμάτων. Είναι η ίδια χρονιά που ξεκινάει την εφαρμογή της και η Αθηναϊκή Ζυθοποιεία, η οποία συνεργάζεται με την επιχείρησή μας για την παραγωγή και διάθεση προς αυτήν βυνοποιήσημου κριθαριού Λημνιακής παραγωγής. Υιοθετώντας ένα κεντροποιημένο μοντέλο η Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ επεκτάθηκε μέσω συμβολαίων και εκτός Λήμνου σε περιοχές όπως στον Έβρο και την Ορεινή Κορινθία για παραγωγή σκληρού σίτου υψηλής ποιότητος για εξαγωγή στις χώρες του Μαγκρέπ και κτηνοτροφικό κουκί ως αντικατάσταση της σόγιας στην Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών. Μέχρι και το 2016 εξάλλου, το κύριο αντικείμενο της επιχείρησης ήταν το εμπόριο σιτηρών και αγροτικών προϊόντων. Έπειτα, όταν το project Salamousas Agrifood αξιοποιήθηκε εντατικότερα, η επιχείρηση επικεντρώθηκε στην σύναψη συμβολαίων εντός των ορίων της νήσου για προϊόντα αγροδιατροφής όπως το σκληρό σιτάρι "Λήμνος", το Ρεβύθι Παναγιάς και το Ασπρομύτικο Φασολάκι, ενώ η μητρική επιχείρηση ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ συνέχισε να συνεργάζεται με τοπικούς παραγωγούς μέσω συμβολαίων για την παραγωγή πρώτων υλών μειγμάτων ζωοτροφών. Μερικά χρόνια αργότερα η συμβολαιακή γεωργία υιοθετείται από την Agrino. Το 2013 η Τράπεζα Πειραιώς μπαίνει στον πρωτογενή τομέα εισάγοντας το δικό της πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας, παρέχοντας πιστώσεις σε παραγωγούς και αγοραστές. Αυτή ήταν η αφορμή για την ευρεία διάδοση του μοντέλου στην Ελληνική επικράτεια, το οποίο έχουν υιοθετήσει πλέον μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής αγρδιατροφικών προϊόντων. Το μοντέλο ακολουθήθηκε το 2013 από της ΕΑΣ Μεσολογγίου - Ναυπακτίας, την Γαλακτοβιομηχανία "Όλυμπος" και την Ολυμπιακή Ζυθοποιεία, τους Μύλους Θράκης, το τυροκομείο Ρούσσας. Στην περιοχή της Λήμνου υιοθετήθηκε το 2016 από την επιχείρηση "Χρυσάφης" ενώ ακολούθησαν και άλλοι.
0 Comments
Leave a Reply. |
|