Μια ακόμη σημαντική πιστοποίηση ήρθε για τα τοπικά προϊόντα της Λήμνου! Αυτή τη φορά ήταν η σειρά για το τοπικό σιτάρι "Μαυραγάνι" το οποίο καλλιεργούμε σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς για λογαριασμό της επιχείρησης ΧΡΥΣΑΦΗΣ. Παραθέτουμε το κοινό δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τις δύο επιχειρήσεις. ''Πιστοποίηση Αγροταυτότητας από το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης) έλαβε το σιτάρι "Μαυραγάνι Λήμνου" που καλλιεργείται από την επιχείρηση ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς μέσω Συμβολαιακής Γεωργίας για λογαριασμό της επιχείρησης ΧΡΥΣΑΦΗΣ για την παραγωγή του ομώνυμου ψωμιού! Η πιστοποίηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης που έλαβε η επιχείρηση ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ τον Νοέμβριο του 2019 για τα Όσπρια Λήμνου, το σιτάρι & το αλεύρι "Λήμνος". Η διαδικασία πιστοποίησης της Αγροταυτότητας των γεωργικών προϊόντων έχει αναπτυχθεί στο ΕΚΕΤΑ/ΙΝΕΒ στο εργαστήριο του Δρ. Μαδέση και έχει δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Χρησιμοποιεί μοριακές μεθόδους όπως το DNA & το ισοτοπικό αποτύπωμα με σκοπό την ταυτοποίηση του τόπου και της ποικιλίας προέλευσης του εκάστοτε γεωργικού προϊόντος. Η πιστοποίηση αυτή έρχεται να ενισχύσει την συνεργασία των δύο επιχειρήσεων και των συνεργαζόμενων παραγωγών σε οτι αφορά το project Μαυραγάνι, θεμελιώνοντας ακόμη περισσότερο την προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων. Στην παραγωγική διαδικασία συμμετέχουν 10 αγρότες - παραγωγοί από την Λήμνο για τους οποίους εξασφαλίζεται η τιμή, ο χρόνος πληρωμής, η απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής τους και η δωρεάν γεωπονική συμβουλευτική πριν ακόμη μπουν στο χωράφι για την προετοιμασία της καλλιέργειάς, ενώ η δουλειά τους αποφέρει ιδιαίτερα ποιοτικά αποτελέσματα για το παραγόμενο σιτάρι, το οποίο αποθηκεύεται και απορροφάται εξ' ολοκλήρου από την επιχείρηση ΧΡΥΣΑΦΗΣ η οποία το αλέθει και το μεταποιεί, με τελικό αποτέλεσμα το γνωστό σε όλους πλέον παραδοσιακό ψωμί "Μαυραγάνι", σήμα κατατεθέν της Λήμνου. Η συνεργασία των επιχειρήσεων μας ξεκίνησε το 2013 και κρίνεται καινοτόμος έχοντας ως επίκεντρο την αξιοποίηση και ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών, με την επιχείρηση ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ να έχει το ρόλο του υπεύθυνου πρωτογενούς παραγωγής του σίτου Μαυραγάνι Λήμνου (οργάνωση παραγωγών, παρακολούθηση πορείας καλλιεργειών, γεωπονική συμβουλευτική, συγκέντρωση και αποθήκευση συγκομιδής) και την επιχείρηση ΧΡΥΣΑΦΗΣ να έχει τον ρόλο της μεταποίησης, παραγωγής & διανομής του τελικού προϊόντος. Η συνεργασία των επιχειρήσεων μας αναμένεται να επεκταθεί με νέο επίκεντρο την παραγωγή προϊόντων με πρώτη ύλη το σιτάρι της τοπικής ποικιλίας "Λήμνος". _ Λήμνος, 14 Απριλίου 2020 ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΑΒΕΕ - Π. Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ
1 Comment
Δημήτρης Κορίλης
7/17/2024 11:50:52 am
Καλησπέρα σας, ενδιαφέρομαι να αγοράσω πιστοποιημένο παραδοσιακό σπόρο σιταριού μαυραγάνι ,περίπου 300 κιλά. Παρακαλώ ενημερώστε με αν μπορείτε να με προμηθεύσετε. Ευχαριστώ.
Reply
Leave a Reply. |
|