Ποιος δε αγαπάει αυτές τις ζυμένιες βαρκούλες που μπορείς να προσθέσεις πλήθος υλικών μέσα;
Η καταγωγή του είναι από την Τουρκία, όπου είναι γνωστό ως pide (πιντέ). Υπάρχουν δύο είδη pide: το peynirli pide, στο οποίο το τυρί καλύπτει όλη την επιφάνεια της γέμισης και το karışık pide, που έχει τυρί μόνο σε ένα σημείο (συνήθως το ένα τρίτο), απο την γέμιση. Η λέξη πεϊνιρλί ετυμολογικά προέρχεται από την τουρκική λέξη peynirli (όπου peyinir = τυρί) που σημαίνει « με τυρί ». Η κατάληξη -li χρησιμοποιείται και για άλλα υλικά όπως kıymalı (= «με κιμά»), pastırmalı (= «με παστουρμά»), ıspanaklı (= «με σπανάκι») Το πεϊνιρλί λοιπόν ιστορικά είναι παραδοσιακό τούρκικο ορεκτικό, το οποίο έφτασε στην Ελλάδα μαζί με τις έντονες προσφυγικές ροές του 20ού αιώνα. Είναι ένα είδος ζύμης σε σχήμα μακρόστενης βάρκας. H βασική πρώτη ύλη είναι μαλακή ζύμη, που γεμίζεται με τυρί αλλαντικά και λαχανικά. Ψημένο το πεϊνιρλί έχει μια τραγανή υφή αλλά όχι σκληρή κρούστα. Παραδοσιακά στο κέντρο περιείχε παστουρμά, ο οποίος με το πέρασμα των χρόνων αντικαταστάθηκε από κιμά, σαλάμι, ζαμπόν, μπέικον κλπ. Μπορούμε να συναντήσουμε διάφορα είδη πεϊνιρλί, όπως το πεϊνιρλί με κιμά, το απλό(μόνο με τυρί), το πεϊνιρλί με 4 τυριά, το πεϊνιρλί με φέτα, το λαχανικών και άλλα πολλά. Συνταγή της Grecian Taste - www.greciantaste.com ΥΛΙΚΑ (για 12 κομμάτια) 3 κούπες αλεύρι Λήμνου (400g) Salamousas Agrifood 1 κούπα νερό (250g) 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κγλ ζάχαρη 1 κγλ αλάτι 4 κσ ελαιόλαδο για τη γέμιση: 250γρ σπανάκι πάστα ντομάτας (ντοματοπελτές) 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ΖΥΜΗ Προσθέτω όλα τα υλικά σε μπολ και ζυμώνω μέχρι να έχω μια μαλακή ζύμη. Κλείνω με μεμβράνη και αφήνω να ξεκουραστεί 1-1.5 ώρα. ΣΠΑΝΑΚΙ Σωτάρω το σπανάκι με λίγο ελαιόλαδο και 1 κγλ αλάτι στο τηγάνι για 6 λεπτά. ΠΕΝΙΡΛΙ Χωρίζω τη ζύμη σε 12 μπαλάκια ή όσα θέλω ανάλογα με το μέγεθος. Ανοίγω το κάθε μπαλάκι σε οβάλ σε αλευρωμένη επιφάνεια. Προσθέτω στο κέντρο 1 κσ περίπου πάστα ντομάτας. Προσθέτω 1 κσ σπανάκι. Προσθέτω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Γυρνώ περιμετρικά το ζυμάρι προς τα μέσα και τσιμπάω τις 2 άκρες για να δημιουργηθεί η βάρκα. ΦΟΥΡΝΟΣ 200 C προθερμασμένος. Τοποθετώ τα πενιρλί σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί. Πασπαλίζω με ελαιόλαδο. Ψήνω για 15 λεπτά περίπου να ροδίσουν. Aνοίγω το φούρνο και πραγματικά μοσχομυρίζει χωριό. Τα πενιρλί έχουν πάρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα, λόγω του αλευριού, της ποιότητας του χωρίς πρόσθετα συντηρητικά.. φαίνεται πραγματικά η διαφορά. Με την πρώτη δαγκωνιά η πάστα ντομάτας δίνει μια καπνιστή γεύση και το σπανάκι με το κρεμμύδι έχουν ψηθεί, ενοποιηθεί και συμπληρώνουν μια καταπληκτική γήινη γεύση. Για μένα, δε λείπει καθόλου το τυρί. Θα δείτε ότι και μετά τη νηστεία θα τα αγαπήσετε!
1 Comment
|
Λημνιός ΑρτοποιόςΕδώ μοιραζόμαστε συνταγές & τεχνικές με τα άλευρά μας! Κατηγορίες |