Για την παραγωγή ποιοτικού αλεύρου, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η πρώτη ύλη, το σκληρό σιτάρι "Λήμνος" στην δική μας περίπτωση. Σαν επιχείρηση δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην καλλιέργεια των σιταριών μας επιλέγοντας καλούς παραγωγούς οι οποίοι κατανοούν τις απαιτήσεις που έχει η σωστή καλλιέργεια. Η καλλιέργεια του σκληρού σίτου "Λήμνος" γίνεται σε ιδιόκτητα κτήματα στην περιοχή του Μούδρου αλλά και σε συνεργασία με παραγωγό στην περιοχή των Καμινίων. Επιλέγονται κτήματα από αμειψισπορά, χωράφια δηλαδή που την προηγούμενη περίοδο καλλιεργήθηκαν με ψυχανθή, ενώ δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην σωστή θρέψη. Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν για ακόμη μια φορά καθώς πετύχαμε συγκομιδή πολύ υψηλής ποιότητας, τα χαρακτηριστικά της οποίας θα αποτυπωθούν στο τελικό προϊόν μας, το Κίτρινο Αλεύρι Λήμνου από την τοπική ποικιλία σκληρού σίτου ''Λήμνος"
0 Comments
Μια ακόμη σημαντική πιστοποίηση ήρθε για τα τοπικά προϊόντα της Λήμνου! Αυτή τη φορά ήταν η σειρά για το τοπικό σιτάρι "Μαυραγάνι" το οποίο καλλιεργούμε σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς για λογαριασμό της επιχείρησης ΧΡΥΣΑΦΗΣ. Παραθέτουμε το κοινό δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τις δύο επιχειρήσεις. ''Πιστοποίηση Αγροταυτότητας από το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης) έλαβε το σιτάρι "Μαυραγάνι Λήμνου" που καλλιεργείται από την επιχείρηση ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς μέσω Συμβολαιακής Γεωργίας για λογαριασμό της επιχείρησης ΧΡΥΣΑΦΗΣ για την παραγωγή του ομώνυμου ψωμιού! Η πιστοποίηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης που έλαβε η επιχείρηση ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ τον Νοέμβριο του 2019 για τα Όσπρια Λήμνου, το σιτάρι & το αλεύρι "Λήμνος". Η διαδικασία πιστοποίησης της Αγροταυτότητας των γεωργικών προϊόντων έχει αναπτυχθεί στο ΕΚΕΤΑ/ΙΝΕΒ στο εργαστήριο του Δρ. Μαδέση και έχει δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Χρησιμοποιεί μοριακές μεθόδους όπως το DNA & το ισοτοπικό αποτύπωμα με σκοπό την ταυτοποίηση του τόπου και της ποικιλίας προέλευσης του εκάστοτε γεωργικού προϊόντος. Η πιστοποίηση αυτή έρχεται να ενισχύσει την συνεργασία των δύο επιχειρήσεων και των συνεργαζόμενων παραγωγών σε οτι αφορά το project Μαυραγάνι, θεμελιώνοντας ακόμη περισσότερο την προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων. Στην παραγωγική διαδικασία συμμετέχουν 10 αγρότες - παραγωγοί από την Λήμνο για τους οποίους εξασφαλίζεται η τιμή, ο χρόνος πληρωμής, η απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής τους και η δωρεάν γεωπονική συμβουλευτική πριν ακόμη μπουν στο χωράφι για την προετοιμασία της καλλιέργειάς, ενώ η δουλειά τους αποφέρει ιδιαίτερα ποιοτικά αποτελέσματα για το παραγόμενο σιτάρι, το οποίο αποθηκεύεται και απορροφάται εξ' ολοκλήρου από την επιχείρηση ΧΡΥΣΑΦΗΣ η οποία το αλέθει και το μεταποιεί, με τελικό αποτέλεσμα το γνωστό σε όλους πλέον παραδοσιακό ψωμί "Μαυραγάνι", σήμα κατατεθέν της Λήμνου. Η συνεργασία των επιχειρήσεων μας ξεκίνησε το 2013 και κρίνεται καινοτόμος έχοντας ως επίκεντρο την αξιοποίηση και ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών, με την επιχείρηση ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ να έχει το ρόλο του υπεύθυνου πρωτογενούς παραγωγής του σίτου Μαυραγάνι Λήμνου (οργάνωση παραγωγών, παρακολούθηση πορείας καλλιεργειών, γεωπονική συμβουλευτική, συγκέντρωση και αποθήκευση συγκομιδής) και την επιχείρηση ΧΡΥΣΑΦΗΣ να έχει τον ρόλο της μεταποίησης, παραγωγής & διανομής του τελικού προϊόντος. Η συνεργασία των επιχειρήσεων μας αναμένεται να επεκταθεί με νέο επίκεντρο την παραγωγή προϊόντων με πρώτη ύλη το σιτάρι της τοπικής ποικιλίας "Λήμνος". _ Λήμνος, 14 Απριλίου 2020 ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΑΒΕΕ - Π. Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ
Στα πλαίσια της παραγωγικής δραστηριότητάς μας προχωρούμε σε συχνούς ελέγχους σχετικά με την ποιότητα της παραγωγής μας, παίρνοντας έτσι το κατάλληλο feedback για να επαναπροσδιορίσουμε ή να προσαρμόσουμε τις καλλιεργητικές πρακτικές μας, πάντοτε με γνώμονα την υψηλή ποιότητα των καρπών μας, αλλά και την συνετή διαχείριση των καλλιεργειών.
Η τελευταία ανάλυση μας αφορούσε την πρωτεΐνη για την νέα εσοδεία (2020) σκληρού σίτου της τοπικής ποικιλίας "Λήμνος", η οποία παράχθηκε από ιδιόκτητα κτήματα της οικογένειάς μας. Η ανάλυση έγινε στα διακεκριμένα Εργαστήριο Διαθρεπτικής Επισήμανσης Τροφίμων της Agrolab στην Σίνδο, και "έδειξε" αρκετά υψηλή πρωτεϊνη της τάξεως των 12,1g / 100g καθιστώντας το δείγμα μας ως ένα, σχεδόν, αρίστης ποιότητας σκληρό σιτάρι! Αυτό είναι και το μυστικό του κίτρινου αλεύρου μας. Η ποιότητα της πρώτης ύλης είναι αυτή που κάνει την διαφορά, σε συνδυασμό πάντα με την τοπική ποικιλία προέλευσης του σπόρου, τις καλλιεργητικές φροντίδες, τα ηφαιστειογενή χώματα της Λήμνου, την μέθοδο άλεσης, την περιεκτικότητα του σιμιγδαλιού αλλά και την απουσία συντηρητικών, βελτιωτικών και άλλων πρόσθετων. Με μεγάλη μας χαρά και ικανοποίηση την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020 ολοκληρώθηκε ακόμη μια καλλιεργητική περίοδος σιτηρών & οσπρίων για την επιχείριση μας. Αποτιμούμε ότι ήταν μια καλή χρονιά και σε αυτό συνέβαλαν οι καιρικές συνθήκες αλλά και η άψογη δουλειά από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς που εμπιστεύθηκαν για ακόμη μια χρονιά το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας μας, ακολουθώντας τις καλλιεργητικές πρακτικές και φροντίδες που απαιτήθηκαν σε αγαστή συνεργασία με τον υπεύθυνο γεωπόνο μας.
Οι περιοχές δραστηριότητας μας για φέτος ήταν το Λιβαδοχώρι, η Ατσική, η Παναγιά, η Καλλιόπη, το Ρωμανού, τα Καμίνια και ο Μούδρος και καλλιεργήθηκαν πρωτογενή προϊόντα όπως σκληρό σιτάρι Μαυραγάνι, Λήμνος και λοιπές ποικιλίες, μαλακό σιτάρι Φαρίνα, κριθάρι Παναγιάς και Δίστιχο, Άφκος (Λαθούρι Lathyrus Ochrus), Ρεβύθι Παναγιάς, Κουκιά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η καλλιέργεια του Ασπρομύτικου Φασολιού Λήμνου. Η παραγωγική μας διαδικασία είναι βασισμένη τόσο σε ιδιόκτητα κτήματα όσο και σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς μέσω Συμβολαιακής Γεωργίας, όντας πρωτοπόροι στον θεσμό Πανελλαδικά αρχής γενομένης από το 2008. Δώδεκα χρόνια μετά τα σημάδια της αγοράς μας δείχνουν οτι είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, καθώς συνδέει την ζήτηση με την προσφορά δημιουργώντας σταθερές σχέσεις μεταξύ γεωργών και μεταποιητών. Η διάθεση της παραγόμενης ποσότητάς μας γίνεται αφενός μέσω του project "SALAMOUSAS AGRIFOOD" τυποποιώντας το Αλεύρι τοπικής ποικιλίας "Λήμνος" και τα τοπικά όσπρια προωθώντας τα στην deli αγορά της χώρας και δειλά του εξωτερικού, ενώ το σύνολο της παραγωγής σκληρού σιταριού "Μαυραγάνι" διατίθεται στην επιχείρηση ΧΡΥΣΑΦΗ για αλευροποίηση και παραγωγή του άκρως επιτυχημένου ομώνυμου άρτου, επιχείρηση με την οποία πρόκειται να διευρύνουμε άμεσα την συνεργασία μας με την παραγωγή νέων κωδικών, βασισμένων πάντοτε στις τοπικές πρώτες ύλες. Τέλος, κομμάτι της παραγωγής αλλά και υποπροϊόντα αυτής διατίθενται για ζωοτροφή τοπικών κοπαδιών. Ευχαριστούμε τους ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ: Κουκούλα Κωνσταντίνα Γορτζιλή Μαρία Σκαφίδα Όλγα Σπανός Παναγιώτης Κοθάλης Τριαντάφυλλος Γρατσώνη Στέλλα Τσιγιάννης Νικόλαος Αβρακώτου Κυριακή Κόνσολα Ευστρατία Σαλαμουσάς Στέργιος Τον επιστημονικό συνεργάτη - γεωπόνο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Τσιάλτα Ιωάννη καθώς και τους Καρακώστα Σπύρο και Κώστα, Κοθάλη Τριαντάφυλλο, Γορτζιλή Νίκο που συνέδραμαν με τον τρόπο τους. Ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και μια αποδοτική νέα χρονιά για όλους τους παραγωγούς! Χρησιμοποιώντας μια αυθεντική Λημνιακή πρώτη ύλη, ταξιδεύουμε στην όχι πολύ μακρινή Ιταλία και ετοιμάζουμε Focaccia με αλάτι κ δεντρολίβανο. Η φοκάτσια, θα μπορούσε να είναι και η μαμά της πίτσας. Ένα νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή του ψωμί, που συναντάμε σε όλη την Ιταλία, αν και κάποιοι λένε ότι το έφτιαξαν πρώτοι οι Αρχαίοι Έλληνες.
Για την συνταγή θα χρειαστούμε: - 1 φλ νερό εμφιαλωμένο - 1 + 1/2 φλ κίτρινο αλεύρι Σαλαμουσάς - 1/2 κ.γ μαγιά Σε μπολ τα ανακατεύουμε τα 3 πρώτα υλικά χρησιμοποιώντας μια μία μαρίζ και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μεμβράνη για 6-8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.. - 1/2 φλ νερό εμφιαλωμένο - 1/2 κ.γ μαγιά - 1/3 φλ ελαιόλαδο - 2 + 1/2 φλ κίτρινο αλεύρι Σαλαμουσάς - 1 κ.γ αλάτι - Αλάτι χοντρό - Δεντρολίβανο Μετά τις 8 ώρες ανακατεύουμε τα πάνω υλικά με το μείγμα που φτιάξαμε. Η ζύμη θα είναι κολλώδης έτσι, ζυμώνουμε 6-7 λεπτά και αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη για 1 ώρα . Μετά την μία ώρα σε λαδωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την ζύμη με τα χέρια μας, την διπλώνουμε σε φάκελο και την αφήνουμε άλλη μια ώρα σκεπασμένη. Μετά την 1 ώρα πιέζουμε την ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα και την βάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί για 1 ώρα σκεπασμένη με μεμβράνη! Παράλληλα ανοίγουμε στο μέγιστο τον φούρνο στις αντιστάσεις για 1 ώρα να προθερμανθεί.. Μετά την 1 ώρα λαδώνουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια και πατάμε με τα χέρια να κάνει πολλές λακούβες. Ρίχνουμε χοντρό αλάτι κ ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά ρίχνουμε το δεντρολίβανο.! Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμί σας με την αφράτη focaccia που μόλις φτιάξατε ή ακόμη να την φτιάξετε για πρωινό και δεκατιανό! Καλή σας απόλαυση! Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα νηστίσιμα πιάτα, γι' αυτό το λόγο προτείνουμε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή με υλικά που μπορεί όλοι να έχουμε στο σπίτι μας!❗️
⏱ Χρόνος προετοιμασίας: 15' ⏱ Χρόνος παρασκευής: 35' Βρισκόμενοι πια στον τρίτο χρόνο ζωής του project Salamousas Agrifood προσπαθούμε συνεχώς να αναζητούμε αξιόλογα σημεία σε όλη την Ελλάδα όπου οι καταναλωτές να μπορούν να προμηθευτούν τα όσπρια, άλευρα και σιτηρά της Λήμνου. Κύριο μας μέλημα είναι τα συνεργαζόμενα καταστήματα να σέβονται την αυθεντικότητα των Ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων αλλά και τον κόπο του μικρού παραγωγού ο οποίος σε δύσκολες περιόδους καλείται να παράξει ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. * Στο άρθρο αναφέρονται μόνο τα καταστήματα που διαθέτουν τουλάχιστον 3 κωδικούς των προϊόντων μας. Για περισσότερα καταστήματα επισκεφθείτε: www.salamousas.gr/simeialianikis. Πρίν επισκφθείτε κάποιο κατάστημα τηλεφωνήστε για να ενημερωθείτε για την διαθεσιμότητα των προϊόντων! Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής Θεωρείται ως το καλύτερο deli παντοπωλείο του Αθηναϊκού κέντρου και βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας ακριβώς απέναντι από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στα ράφια του φιλοξενούνται περισσότερα από 2.000 ελληνικά, παραδοσιακά, αλλά και βιολογικά προϊόντα προερχόμενα από 225 οικοτεχνίες, συλλόγους γυναικών και αγροτικούς συνεταιρισμούς. Παράλληλα, μέσα από το Παντοπωλείο επιχειρείται η προβολή της Μεσογειακής Δίαιτας ως σύγχρονου τρόπου υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής | διαθέτει Άφκο, Φασολάκι, Ρεβύθι Σοφοκλέους 1, Αθήνα facebook: www.facebook.com/PantopolioGR 4 Seasons Πρόκειται για ένα μοντέρνο και πρωτοποριακό παντοπωλείο σε εξίσου κεντρικό σημείο. Το 4 Seasons στο Σύνταγμα ξεκίνησε το 2006 επιλέγοντας πολύ προσεκτικά τα προϊόντα που προτείνει στους καταναλωτές. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία βιολογικών και gourmet προϊόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας παράλληλα το βήμα και σε ιδιαίτερα αγροδιατροφικά σήματα βασισμένα στις τοπικές ποικιλίες. Κάπως έτσι βρήκαμε και εμείς θέση στα ράφια του! Οι "Τέσσερεις Εποχές" διοργανώνουν συχνά - πυκνά γευστικές δοκιμές και διαθέτουν υπηρεσία delivery! 4 Seasons | Διαθέτει όλη την σειρά των προϊόντων μας Νίκης 30, Σύνταγμα Facebook: www.facebook.com/pg/4seasonsbio Περί Λέσβου Οι συνέταιροι Λευτέρης και Ανδρέας συστήνουν στο κοινό της ΑΘήνας τα προϊόντα του νομού μας! Όσπρια, κρασιά, ζυμαρικά, τυριά από την Λήμνο, ούζο, ελιές και λάδι από την Μυτιλήνη και πολλά ακόμα καλούδια των νησιών μας έχουν θέση στα ράδια του Περί Λέσβου. Το Περί Λέσβου διαθέτει δύο καταστήματα, ένα στο κέντρο της Αθήνα και ένα στην Νέα Σμύρνη. Περί Λέσβου | διαθέτει Αλεύρι, Άφκο, Φασολάκι & Ρεβύθι Αθηνάς 27, Αθήνα & Προσκόπων Αϊδινίου 2, Νέα Σμύρνη Facebook: shorturl.at/zDKTX Βανίλια & Κανέλα Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα brasserie και gourmet μπακάλικου σε μια χαρακτηριστική γειτονιά των ΑΘηνών, κοντά στην λεωφόρο Αλεξάνδρας. Συνδυάζει έναν πολύ φιλικό χώρο για καφέ, ποτό, γλυκό και πεντανόστιμα κρύα πιάτα και ένα gourmet μπακάλικο με επιλογές από όλη την Ελλάδα. Αμέτρητοι μικροί και μεγάλοι πάγκοι με ζυμαρικά, ρύζια, βαζάκια με χειροποίητες μαρμελάδες, μέλια και γλυκά του κουταλιού. σπιτικές σάλτσες, όσπρια, μπαχαρικά, τσάγια, τυριά και αλλαντικά αλλά και πλούσια κάβα και καφεκοπτείο! Βανίλια Κανέλα | Διαθέτει όλη την σειρά των προϊόντων μας Λουίζης Ριανκούρ 73, Πανόρμου Facebook: shorturl.at/dgE23 Πινακωτή Πρόκειται για ένα ζεστό οικογενειακό αρτοπωλείο το οποίο διαθέτει σειρά Ελληνικών προϊόντων. Η ιδιοκτήτρια είναι ιδιαίτερα φιλική και το προτείνουμε για όσους διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή του Ψυχικού. Εκτός από τα προϊόντα μας διαθέτει χαλβά Δραπετσώνας, παραδοσιακά ζυμαρικά και εκλεκτά κρασιά της Λήμνου! Πινακωτή | διαθέτει όλη την σειρά των προϊόντων μας Παπαφλέσσα 28, Νέο Ψυχικό Facebook: shorturl.at/bJRT4 Η Κάπαρη Στην συμβολή Εξαρχείων και Ακαδημίας η Νατάσσα εμπιστεύθηκε από την πρώτη στιγμή τα προϊόντα μας. Με την βοήθεια της μητέρας της διαθέτει ένα ζεστό παντοπωλείο με τυριά μικρών παραγωγών, εξαιρετικά αλλαντικά, ελληνικά όσπρια, χειροποίητα μεζεδάκια & πολλά πολλά άλλα. Με ζεστό χαμόγελο και ξεχωριστή εξυπηρέτηση προτείνει τα καλύτερα καταφέρνοντας να χτίσει φιλικές σχέσεις με τους πελάτες της. Η Κάπαρη | διαθέτει όλη την σειρά των προϊόντων μας Ακαδημίας 22, Εξάρχεια Facebook: www.facebook.com/kaparh Δεντρολίβανο Ώρα για να μεταφερθούμε στα νοτιοανατολικά προάστια και την Γλυφάδα, εκεί όπου το Δεντρολίβανο διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία αυστηρά Ελληνικών προϊόντων. Οι επιλογές του κ. Αριστοτέλη, ιδιοκτήτη του παντοπωλείου, είναι πολύ προσεκτικές και ανανεώνονται συνεχώς διαθέτοντας μια σειρά κλασσικών αλλά και ιδιαίτερων προϊόντων. Το Δεντρολίβανο διαθέτει και e-shop για όσους είναι εξοικειωμένοι με της ηλεκτρονικές αγορές! Παντοπωλείο Δεντρολίβανο | διαθέτει Αλεύρι, Άφκο, Ρεβύθι & Φασολάκι Γεννηματά Γεωργίου 99, Γλυφάδα Facebook: shorturl.at/oEOW1 Α2 - Ελληνικά Παραδοσιακά Προϊόντα Από το 2014 ο πάντα ευγενικός Αντώνης Ηλιόπουλος έχει στήσει το δικό του παντοπωλείο στο Χαλάνδρι προωθώντας Έλληνες παραγωγούς από όλη την χώρα, ενώ προτείνει και πολλά Λημνιακά προϊόντα. Το Α2 είναι ένας καλοστημένος χώρος όπου το ξύλο κυριαρχεί και στα ράφια του θα βρείτε συμπυκνωμένο το γαστριμαργικό χάρτη της Ελλάδας! Α2 - Ελληνικά Παραδοσιακά Προϊόντα | διαθέτει όλη την σειρά των προϊόντων μας Μεταμορφώσεως 52, Μεταμόρφωση - Χαλάνδρι Facebook: www.facebook.com/a2greektraditionalproducts Root 56 Ένας αρχιτέκτονας κι ένας μηχανολόγος «έχτισαν» το ολοκαίνουργιο παντοπωλείο του Χολαργού, το Root 56. Ο Θανάσης και ο Ανδρέας Καλιακμάνης είναι τα δύο αδέρφια που επιμελήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο που θυμίζει θολωτό κελάρι και στα ασυνήθιστα, εντυπωσιακά ράφια του από ξυλόπλακα έχουν τοποθετήσει διαλεχτά ελληνικά προϊόντα μικρών παραγωγών. Το Root 56 εντυπωσιάζει τόσο για το design, όσο και για τις επιλογές του σε προϊόντα. Root 56 | διαθέτει Άφκο, Ρεβύθι, Φασολάκι Λ. Περικλέους 56 & Κεραμεικού, Holargos Center, Χολαργός Facebook: www.facebook.com/root56 Αορείτικο Στο Αορείτικο έχουν συλλέξει με πολύ μεράκι και με γνώμονα πάντα την Μεσογειακή διατροφή αγνά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και αγροτικούς συνεταιρισμούς, πολλά από τα οποία έχουν αποσπάσει Ελληνικές και Διεθνείς διακρίσεις όχι μόνο για την υψηλή τους ποιότητα αλλά και επειδή αντικατοπτρίζουν το μεράκι, τη σκληρή δουλειά και το όραμα των παραγωγών τους. Το κατάστημα δίνει μεγάλη σημασία στην εξυπηρέτηση των πελατών καθώς διαθέτει e-shop, δέχεται τηλεφωνικές παραγγελίες και πληρωμές και παραδίδει όπου επιθυμεί ο πελάτης, Αορείτικο | διαθέτει όλη την σειρά των προϊόντων μας Διονυσίου Σολωμού 62, Αγία Παρασκευή Facebook: www.facebook.com/Aoritiko Το Γιατροσόφι Διαθέτονας δύο φυσικά καταστήματα σε Ζωγράφου και Παπάγου αλλά και e-shop, το Γιατροσόφι εξειδικεύεται σε ιδιαίτερα προϊόντα υγιεινής διατροφής και superfoods. Μάλιστα του e-shop είναι πλήρως λειτουργικό με πληθώρα πληροφοριών για τον επισκέπτη. Το Γιατροσόφι | διαθέτει όλη την σειρά των προϊόντων μας Μούσκου 6, Ζωγράφου & Λ. Παπάγου 88 , Ζωγράφου Facebook: www.facebook.com/togiatrosofi Γεύσεις Ελλάδος Το παντοπωλείο της κας Μαρίας Στεφανάκη βρίσκεται στο Νέο Κόσμο και προσφέρει μια πραγματικά μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Η ίδια γνωρίζει πολύ καλά την δουλειά της και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πελατών που εμπιστεύονται τις επιλογές της. Το κατάστημά της θυμίζει παραδοσιακό παντοπωλείο εποχής στο οποίο δεν ξέρεις πραγματικά τί να πρωτοδιαλέξεις. Γεύσεις Ελλάδος | διαθέτει Αλεύρι, Φασολάκι, Κουκί
Μάχης Αναλάτου 51, Νέος Κόσμος Facebook: www.facebook.com/Γεύσεις-Ελλάδος-333111800528283 Συμβολαιακή Γεωργία στην Λήμνο και στην Ελλαδα - Ο ρόλος της επιχείρησης ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ από το 20086/27/2019 Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την συμβολαιακή γεωργία ως έναν σημαντικό θεσμό σταθερότητας και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και για το ρόλο που έπαιξε η επιχείρησή μας στην ανάπτυξη αυτής όχι μόνο στο νησί της Λήμνου, αλλά και Πανελλαδικά, πριν ακόμη αυτή ασχοληθεί με τον αγροδιατροφικό τομέα. Η συμβολαιακή γεωργία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τάσεις της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι γνωστή στην διεθνή ορολογία και ως contract farming ή contractual agriculture. Προέκυψε ως απάντηση σε δύο μεγάλες προκλήσεις:
Ο θεσμός της συμβολαιακής γεωργίας μπορεί να επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές. Για τον παραγωγό διασφαλίζεται:
Οφέλη υπάρχουν και για όσους βρίσκονται στην άλλη πλευρά. Τους αγοραστές των αγροτικών προϊόντων:
ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ & ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - 11 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ! Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε οτι η επιχείρησή μας ήταν πρωτοπόρος του θεσμού Πανελλαδικά.. Η πρώτη που εφάρμοσε την Συμβολαιακή Γεωργία στην Ελλάδα ήταν η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) το 1961, με την συμβολή του κράτους και της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ). Το 2008 είναι η χρονιά που η Συμβολαιακή Γεωργία εισάγεται στην Λήμνο από την επιχείρησή μας συνάπτοντας συμφωνίες με πάνω από 12 παραγωγούς με συνολική έκταση 1200 στρεμμάτων. Είναι η ίδια χρονιά που ξεκινάει την εφαρμογή της και η Αθηναϊκή Ζυθοποιεία, η οποία συνεργάζεται με την επιχείρησή μας για την παραγωγή και διάθεση προς αυτήν βυνοποιήσημου κριθαριού Λημνιακής παραγωγής. Υιοθετώντας ένα κεντροποιημένο μοντέλο η Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ επεκτάθηκε μέσω συμβολαίων και εκτός Λήμνου σε περιοχές όπως στον Έβρο και την Ορεινή Κορινθία για παραγωγή σκληρού σίτου υψηλής ποιότητος για εξαγωγή στις χώρες του Μαγκρέπ και κτηνοτροφικό κουκί ως αντικατάσταση της σόγιας στην Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών. Μέχρι και το 2016 εξάλλου, το κύριο αντικείμενο της επιχείρησης ήταν το εμπόριο σιτηρών και αγροτικών προϊόντων. Έπειτα, όταν το project Salamousas Agrifood αξιοποιήθηκε εντατικότερα, η επιχείρηση επικεντρώθηκε στην σύναψη συμβολαίων εντός των ορίων της νήσου για προϊόντα αγροδιατροφής όπως το σκληρό σιτάρι "Λήμνος", το Ρεβύθι Παναγιάς και το Ασπρομύτικο Φασολάκι, ενώ η μητρική επιχείρηση ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ συνέχισε να συνεργάζεται με τοπικούς παραγωγούς μέσω συμβολαίων για την παραγωγή πρώτων υλών μειγμάτων ζωοτροφών. Μερικά χρόνια αργότερα η συμβολαιακή γεωργία υιοθετείται από την Agrino. Το 2013 η Τράπεζα Πειραιώς μπαίνει στον πρωτογενή τομέα εισάγοντας το δικό της πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας, παρέχοντας πιστώσεις σε παραγωγούς και αγοραστές. Αυτή ήταν η αφορμή για την ευρεία διάδοση του μοντέλου στην Ελληνική επικράτεια, το οποίο έχουν υιοθετήσει πλέον μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής αγρδιατροφικών προϊόντων. Το μοντέλο ακολουθήθηκε το 2013 από της ΕΑΣ Μεσολογγίου - Ναυπακτίας, την Γαλακτοβιομηχανία "Όλυμπος" και την Ολυμπιακή Ζυθοποιεία, τους Μύλους Θράκης, το τυροκομείο Ρούσσας. Στην περιοχή της Λήμνου υιοθετήθηκε το 2016 από την επιχείρηση "Χρυσάφης" ενώ ακολούθησαν και άλλοι.
Μια νέα συνεργασία προέκυψε για την επιχείρησή μας. Ο Δημήτρης Κατωμερίτης, φίλος και συνεργάτης εμπιστεύεται και εισάγει αποκλειστικά το Αλεύρι από την τοπική ποικιλία ''Λήμνος'' ως πρώτη ύλη σε όλόκληρη την γκάμα ζυμαρικών και παραδοσιακών πιττών της σύγχρονης βιοτεχνικής μονάδας που διατηρεί στο Μούδρο της Λήμνου.
Με την κίνηση αυτή ενισχύει την ποιότητα και τον τοπικό χαρακτήρα των προϊόντων του στοχεύοντας στην παραγόμενη προστιθέμενη αξία. Σαν επιχείρηση εκφράζουμε χαρά και ικανοποίηση για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο προϊόν μας και του ευχόμαστε η κίνηση αυτή, στην οποία θα είμαστε αρωγοί, να του αποδώσει τους αντίστοιχους καρπούς. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τις δύο (σε αντίστοιχες συμμετοχές) πρώτες σημαντικές διακρίσεις για τα προϊόντα μας, μόλις μερικούς μήνες αφότου βγήκαν στην αγορά σε τυποποιημένη μορφή. Ο λόγος για το κίτρινο Αλεύρι από την τοπική ποικιλία 'Λήμνος' και το Φασολάκι Ασπρομύτικο Λήμνου τα οποία απέσπασαν αργυρό και χάλκινο βραβείο αντίστοιχα στο διαγωνισμό ανωτέρας ποιότητας 'Taste OLYMP AWARDS 2018' που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 26 & 27 Μαίου στην Αθήνα. Το γεγονός οτι και τα δύο προϊόντα με τα οποία συμμετείχαν απέσπασαν βραβείο ανταμοίβει τόσο τους δικούς μας κόπους, όσο και την προσπάθεια των συνεργαζόμενων παραγωγών. Από πλευράς μας θα συνεχίσουμε να προσθέτουμε αξία στον πρωτογενή τομέα της Λήμνου, δημιουργώντας σύγχρονα αγροδιατροφικά προϊόντα συνδεδεμένα με την τοπική βιοποικιλότητα και γεωργική κληρονομιά. Χρήστος, Πολυξένη, Παναγιώτης, Στέργιος Σαλαμουσάς και οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί. |
|