Τα χειμωνιάτικα κέικ μυρίζουν κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο, δίνεις όλη την αγάπη σου και φαντασία για τα υπόλοιπα υλικά. Μια συνταγή κέικ μπορεί πραγματικά να αναβαθμιστεί με μυρωδιές καρυκεύματα και πιο υγιεινά υλικά!
Αυτό το κέικ έχει γίνει χωρίς ζάχαρη αλλά με μελάσα. Έχει μήλο , σταφίδες και κομμάτια μαύρης σοκολάτας. που αν το φας ζεστό ρέει μέσα στο κέικ, τέλος έχει φοβερά, μυρωδάτα μπαχαρικά που αγαπά ο χειμώνας. συνταγή: www.greciantaste.com ◦ Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά ◦ Χρόνος Αναμονής: 0 ◦ Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά ◦ Συνολική Διάρκεια: 35 λεπτά Υλικά: - 400 γρ Αλεύρι Λήμνου κίτρινο ποικιλίας "Λήμνος" Salamousas Agrifood - 250 γρ γάλα αμυγδάλου ( μπορείτε και κανονικό γάλα) - 1 μήλο κομμένο σε κυβάκια - 80 γρ σταφίδες - 125 γρ μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη - 3 κσ ελαιόλαδο - 2 κγ μπέικιν - 1/2 κγ μαγειρική σόδα - 180 γρ μελάσα - 1 κσ κανέλα - 1 κγ μοσχοκάρυδο - 1/2 κγ γαρύφαλλο - 1/2 κγ αλάτι Εκτέλεση: - Ανακατεύω το αλεύρι, μπέικιν, σόδα κ μπαχαρικά. Προσθέτω τα υγρά υλικά. Προσθέτω τέλος το μήλο, σταφίδες και σοκολάτα. Η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά πηχτή. - Τοποθετώ το μίγμα σε μακρόστενη φόρμα, σε αντικολλητικό χαρτί. - Ψήνω στους 190-200 C για μισή ώρα ελέγχοντας με μια οδοντογλυφίδα την διαδικασία. Είναι ένα τόσο ιδιαίτερο κέικ, αφρός που είναι τόσο οικείο στη γεύση όλων. Είναι το κέικ της οικογένειας, το κέικ που θα το συνοδεύσεις με το καφέ ή τσάι σου και τα παιδιά με το γάλα τους.
1 Comment
Και ποιος δε λατρεύει τη πίτσα; Την λατρεύουμε και μεις όμως πίτσα σαν αυτή δεν υπάρχει παρόμοια σε όλο το Internet. Έτσι πιστεύουμε τουλάχιστον. Για ακόμη μια φορά πειραματιστήκαμε, γιατί θέλαμε να λύσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, που ίσως έχετε αντιμετωπίσει και εσείς πολλές φορές. Ξαφνικά η οικογένεια ζητά πίτσα, ή έρχονται ξαφνικά καλεσμένοι ή έχεις ένα πάρτυ και δε προλαβαίνετε να φτιάξετε ζύμη, να περιμένετε να φουσκώσει ή δεν έχετε ζύμη αποθηκευμένη στο ψυγείο!
Τι κάνετε; Tη πίτσα που θα σας δείξουμε παρακάτω. Αυτή η πίτσα είναι χωρίς μαγιά, αλλά είναι αφράτη, δε περιμένεις να φουσκώσει, αλλά ζυμώνεις τα υλικά, ανοίγεις κατευθείαν φύλλο, βάζεις υλικά και ψήνεις για 12' και έτοιμη! Εννοείται ότι χρησιμοποιήσαμε το Κίτρινο Αλεύρι μας το οποίο έχει φοβερή εφαρμογή στην pizza! συνταγή: www.greciantaste.com ◦ Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά ◦ Χρόνος Αναμονής: 0 ◦ Χρόνος Ψησίματος: 12 λεπτά ◦ Συνολική Διάρκεια: 20 λεπτά Υλικά: 400 γρ αλεύρι κίτρινο Salamousas 250 ml χλιαρό νερό 3 κσ μπέικιν 1 κγ μαγειρική σόδα 2 κσ ελαιόλαδο 1/2 κγ αλάτι Εκτέλεση: - Προθερμαίνω τον φούρνο στους 250'. - Σε ένα μπολ προσθέτω το νερό, το μισό αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω καλά. - Συνεχίζω με το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέτω σιγά σιγά ζυμώνοντας μέχρι να έχω εύπλαστη ζύμη (μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο αλεύρι ανάλογα την θερμοκρασία του περιβάλλοντος & του νερού.) - Ανοίγω με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Για μια μέτρια ως λεπτή ζύμη ανοίγω όσο το ταψί. Το πάχος το προκαθαρίζεις ανάλογα πόσο θα ανοίξεις τη ζύμη. - Μεταφέρω σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί. - Προσθέτω ότι υλικά μου αρέσουν. Εμείς την έφτιαξα σπέσιαλ με σάλτσα ντομάτας, ελαιόλαδο, τυρί, αλλαντικά, μανιτάρια, πιπεριά. Προτείνουμε καλαθάκι ή κασκαβάλι Λήμνου! - Βάζω το ταψί στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα & ψήνω για 10-12 λεπτά. Η πίτσα έχει γίνει όνειρο. Ο πάτος της ζύμης έχει μια τραγανή επίστρωση και εσωτερικά είναι αφράτη. Λόγω ότι λείπει η μαγιά είναι και πεπτική και πιο ελαφριά, οπότε τρως και περισσότερα κομμάτια. Σου λέμε αν την φτιάξεις δε θα κάνεις άλλη! Αυτό το αλεύρι είναι ένας μαγειρικός θησαυρός σε συνταγές όπως χωριάτικα ψωμιά, χωριάτικο φύλλο, φρέσκα ζυμαρικά και διάφορα ήδη ζυμών. Χρησιμοποιώντας το στη συγκεκριμένη συνταγή, προσπαθούμε να δώσω έναν πιο χωριάτικο τόνο στη κλασσική μου τυρόπιτα. Το κίτρινο αλεύρι Λήμνου κάνει το φύλλο πιο γεμάτο, πιο πλούσιο και πιο στιβαρό, δίνοντας γεμάτες σε γεύση μπουκιές. Αυτό εξάλλου το καταλαβαίνουμε πολύ πριν την καταναλώσουμε, όταν στο άνοιγμα αντιλαμβανόμαστε πως το φύλλο δεν “ανοίγει” με τον ίδιο τρόπο όπως το τυπικό.
Συνταγή: thelivingmanna.com ◦ Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα ◦ Χρόνος Αναμονής: 4 ώρες ◦ Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα ◦ Συνολική Διάρκεια: 5 ώρες Υλικά: (για 2 μικρές πίττες) ◦ 600 γρ. κίτρινο αλεύρι Λήμνου Salamousas Agrifood + αλεύρι για το άνοιγμα ◦ 1 κ. γ. αλάτι ◦ 1 κ. γ. ζάχαρη ◦ 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ ◦ 30 ml ξύδι ή μηλόξιδο* ◦ 300 ml χλιαρό νερό ◦ 53 ml ελαιόλαδο + ελαιόλαδο για το άλειμμα ◦ 750 γρ. – 1 κιλό φέτα ή λευκό τυρί ◦ 1 αυγό ◦ Λίγο πιπέρι Εκτέλεση: - Σε ένα μπολ, ανακάτεψε καλά το κίτρινο αλεύρι Λήμνου Salamousas Agrifood , το αλάτι, τη ζάχαρη και το μπέικιν. - Άνοιξε μια τρύπα και ρίξε μέσα το ξύδι και το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενωθεί. - Στη συνέχεια, ρίξε και το λάδι, ανακατέυοντας για να ενωθεί κι αυτό. Ρίξε αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας σου και πλάσε καλά με τα χέρια σου τη ζύμη για 10 λεπτά, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται για να είναι εύπλαστη. - Έπειτα, αφού την κάνεις μια μπάλα, τοποθέτησε την σε ένα μπολ που θα έχεις αλείψει με λίγο ελαιολάδου και άφησε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. - Στη συνέχεια, χώρισε την μπάλα σε δύο κομμάτια. Πάρε το ένα κομμάτι ζύμης και άνοιξε το σε μια πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια, όσο μπορείς. Με ένα πινέλο άλειψε λίγο ελαιολάδου στην επιφάνεια του και κόψε με ένα μυτερό μαχαίρι 8 ίσα κομμάτια, χωρίς όμως να ενώνονται στο κέντρο του. Θα μοιάζει κάπως σαν μαργαρίτα. - Φέρε ένα κομμάτι στο κέντρο και αμέσως μετά αυτό που βρίσκεται ακριβώς απέναντι του, δημιουργώντας έτσι μια στοίβα από φύλλα. Σπρώξε τα περισσεύματα από τις άκρες προς τα κάτω, σχηματίζοντας ένα δίσκο, κάλυψε το με μεμβράνη και τοποθέτησε το στο ψυγείο για 1 ώρα. - Επανέλαβε την ίδια διαδικασία και με το άλλο κομμάτι ζύμης. Μετά από μια ώρα, επανέλαβε την ίδια διαδικασία με τη μαργαρίτα και άφησε τα να ξεκουραστούν για 2 ώρες αυτή τη φορά και πάλι τυλιγμένα σε μεμβράνη. - Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C. - Θρυμμάτισε το τυρί με ένα πιρούνι και ανακάτεψε μέσα σ’αυτό το αυγό και το πιπέρι. - Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια άνοιξε καλά το ένα από τα δύο κομμάτια της ζύμης σε σχήμα ορθογώνιο και άλειψε καλά με το ελαιολάδο. Κόψ’ το σε τρία ίσα κομμάτια και στην άκρη από κάθε κομμάτι τοποθέτησε λίγο από τη γέμιση τυριού. Πρόσεξε ώστε η πλευρά που θα τυλίξεις να είναι η μεγαλύτερη σε μήκος από ότι οι πλευρές της. - Τύλιξε κάθε κομμάτι σε ρολό και με τα δυο σου χέρια περιεργάσου την, ώστε να είναι ένα ίσο ρολό σε όλα τα σημεία του. - Κάνε το ίδιο και με τα υπόλοιπα, καθώς και με το άλλο κομμάτι της ζύμης που έχεις στο ψυγείο. Όταν είναι όλα έτοιμα ρόλαρε ένα από αυτά τα μπαστούνια σε σχήμα σαλιγκαριού και τοποθέτησε το στο κέντρο ενός καλά λαδωμένου ταψιού. - Συνέχισε να τυλίγεις και τα άλλα μπαστούνια γύρω από αυτό το κεντρικό σαλιγκάρι, ενώνοντας τα καλά. - Πέρασε ακόμα μια φορά το λάδι από πάνω από τη πίτα με ένα πινέλο και τρύπησε την με ένα μαχαίρι ή πιρούνι, έτσι, ώστε στο ψήσιμο να βγαίνει ο ατμός. - Ένα μυστικό: προτού βάλεις την πίτα στο φούρνο, ράντισε την με λίγο νερό. Το φύλλο θα γίνει πολύ τραγανό! - Βάλε το ταψί στο φούρνο και ψήσε για 1 ώρα. * Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου μέσα σ’ ένα φαγητοδοχείο που κλείνει αεροστεγώς για 2 μέρες. Συνταγή της Grecian Taste - www.greciantaste.com
Υλικά (για 1 πίτσα των 8 τεμαχίων) 240g αλεύρι κίτρινο Salamousas Agrifood 125ml νερό 1/2 φακελάκια μαγιά 2 κσ ελαιόλαδο 1/2 κγλ αλάτι : 2 κσ ντοματοχυμός 1 κσ ντοματοπελτές 2 κσ ελαιόλαδο 5 φέτες βίγκαν τυρί 5 φέτες βίγκαν ή κλασσικό μπέικον 5 ντοματίνια αποξηραμένες ελιές Ζύμη Προσθέτω στο μισό νερό τη μαγιά και 2 κσ αλεύρι. Ανακατεύω και αφήνω για 10 λεπτά. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω για 5 λεπτά. Κλείνω με μεμβράνη αφήνω για 40 λεπτά. Ξαναζυμώνω για 3 λεπτά. Κλείνω ξανά με μεμβράνη και αφήνω για 2 ώρες να ξεκουραστεί. Πίτσα Ανοίγω τη ζύμη μου σε αλευρωμένη επιφάνεια. Προσθέτω τον ντοματοχυμό, ντοματοπελτέ, το ελαιόλαδο και ρίγανη ως βάση και απλώνω. Ακουμπώ τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνω Σε προθερμασμένο φούρνο στους 250c 4 λεπτά στη κάτω σχάρα και 8 λεπτά στην πάνω. Εμείς την ψήσαμε στην ηλεκτρική ψησταριά και έγινε όπως στον ξυλόφουρνο! Πραγματικά η πίτσα είναι όνειρο! Ποιος δε αγαπάει αυτές τις ζυμένιες βαρκούλες που μπορείς να προσθέσεις πλήθος υλικών μέσα;
Η καταγωγή του είναι από την Τουρκία, όπου είναι γνωστό ως pide (πιντέ). Υπάρχουν δύο είδη pide: το peynirli pide, στο οποίο το τυρί καλύπτει όλη την επιφάνεια της γέμισης και το karışık pide, που έχει τυρί μόνο σε ένα σημείο (συνήθως το ένα τρίτο), απο την γέμιση. Η λέξη πεϊνιρλί ετυμολογικά προέρχεται από την τουρκική λέξη peynirli (όπου peyinir = τυρί) που σημαίνει « με τυρί ». Η κατάληξη -li χρησιμοποιείται και για άλλα υλικά όπως kıymalı (= «με κιμά»), pastırmalı (= «με παστουρμά»), ıspanaklı (= «με σπανάκι») Το πεϊνιρλί λοιπόν ιστορικά είναι παραδοσιακό τούρκικο ορεκτικό, το οποίο έφτασε στην Ελλάδα μαζί με τις έντονες προσφυγικές ροές του 20ού αιώνα. Είναι ένα είδος ζύμης σε σχήμα μακρόστενης βάρκας. H βασική πρώτη ύλη είναι μαλακή ζύμη, που γεμίζεται με τυρί αλλαντικά και λαχανικά. Ψημένο το πεϊνιρλί έχει μια τραγανή υφή αλλά όχι σκληρή κρούστα. Παραδοσιακά στο κέντρο περιείχε παστουρμά, ο οποίος με το πέρασμα των χρόνων αντικαταστάθηκε από κιμά, σαλάμι, ζαμπόν, μπέικον κλπ. Μπορούμε να συναντήσουμε διάφορα είδη πεϊνιρλί, όπως το πεϊνιρλί με κιμά, το απλό(μόνο με τυρί), το πεϊνιρλί με 4 τυριά, το πεϊνιρλί με φέτα, το λαχανικών και άλλα πολλά. Συνταγή της Grecian Taste - www.greciantaste.com ΥΛΙΚΑ (για 12 κομμάτια) 3 κούπες αλεύρι Λήμνου (400g) Salamousas Agrifood 1 κούπα νερό (250g) 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κγλ ζάχαρη 1 κγλ αλάτι 4 κσ ελαιόλαδο για τη γέμιση: 250γρ σπανάκι πάστα ντομάτας (ντοματοπελτές) 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ΖΥΜΗ Προσθέτω όλα τα υλικά σε μπολ και ζυμώνω μέχρι να έχω μια μαλακή ζύμη. Κλείνω με μεμβράνη και αφήνω να ξεκουραστεί 1-1.5 ώρα. ΣΠΑΝΑΚΙ Σωτάρω το σπανάκι με λίγο ελαιόλαδο και 1 κγλ αλάτι στο τηγάνι για 6 λεπτά. ΠΕΝΙΡΛΙ Χωρίζω τη ζύμη σε 12 μπαλάκια ή όσα θέλω ανάλογα με το μέγεθος. Ανοίγω το κάθε μπαλάκι σε οβάλ σε αλευρωμένη επιφάνεια. Προσθέτω στο κέντρο 1 κσ περίπου πάστα ντομάτας. Προσθέτω 1 κσ σπανάκι. Προσθέτω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Γυρνώ περιμετρικά το ζυμάρι προς τα μέσα και τσιμπάω τις 2 άκρες για να δημιουργηθεί η βάρκα. ΦΟΥΡΝΟΣ 200 C προθερμασμένος. Τοποθετώ τα πενιρλί σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί. Πασπαλίζω με ελαιόλαδο. Ψήνω για 15 λεπτά περίπου να ροδίσουν. Aνοίγω το φούρνο και πραγματικά μοσχομυρίζει χωριό. Τα πενιρλί έχουν πάρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα, λόγω του αλευριού, της ποιότητας του χωρίς πρόσθετα συντηρητικά.. φαίνεται πραγματικά η διαφορά. Με την πρώτη δαγκωνιά η πάστα ντομάτας δίνει μια καπνιστή γεύση και το σπανάκι με το κρεμμύδι έχουν ψηθεί, ενοποιηθεί και συμπληρώνουν μια καταπληκτική γήινη γεύση. Για μένα, δε λείπει καθόλου το τυρί. Θα δείτε ότι και μετά τη νηστεία θα τα αγαπήσετε! Το λαδόψωμο είναι το ψωμί που θα σου μυρίσει χωριό, είναι ενδιάμεσα σε χωριάτικο και ζυμωτό, έχει εξαιρετική κρούστα και αφράτη ψίχα που λιώνει στο στόμα και σου αφήνει στο τέλος την επίγευση ενός καλού ελαιόλαδου! Είναι εξαιρετικό για να συνοδέψεις οποιοδήποτε φαγητό και εξαιρετικό να το ψήσεις και το απολαύσεις με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.
Η συνταγή είναι της Grecian Taste - www.greciantaste.com ΥΛΙΚΑ 700g αλεύρι κίτρινο μαλακό Salamousas 300g αλεύρι κίτρινο ολικής Salamousas 20g μαγιά 20gρ αλάτι 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 650g νερό * Kατά βούληση μπορώ να αλλάξω τις αναλογίες κίτρινου & ολικής ΖΥΜΗ Διαλύω σε λίγο από το νερό τη μαγιά και το αφήνω για 5 λεπτά. Ανακατεύω τα άλευρα. Προσθέτω το μείγμα μαγιάς, το αλάτι, το νερό και ζυμώνω καλά. Προσθέτω το ελαιόλαδο σιγά σιγά και ζυμώνω μέχρι να πιει όλο το λάδι. Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω να ξεκουραστεί 30 λεπτά. ΠΥΡΕΞ ή ΦΟΡΜΑ 26 εκ περίπου, λαδώνω με ελαιόλαδο. Ζυμώνω τη ζύμη να πάρει λίγο αέρα και την τοποθετώ μέσα στη φόρμα, πρέπει να φτάνει μέχρι τη μέση, όχι παραπάνω. Πατάω για να πάρει το καλούπι του. Αφήνω να ξεκουραστεί 1 ώρα. Βρέχω το ψωμί και πασπαλίζω με αλεύρι την επιφάνεια του ψωμιού. Χαράζω και ψήνω στους 200 C για 1 ώρα. Καλή απόλαυση! |
Λημνιός ΑρτοποιόςΕδώ μοιραζόμαστε συνταγές & τεχνικές με τα άλευρά μας! Κατηγορίες |